Se permite importul de rumeguş în Republica Moldova. Andrei Spînu: Ne pregătim de iarnă

0
0
cluj centrala rumegus

Guvernul caută soluţii pentru a face faţă iernii. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a permis pe perioada stării de urgenţă importul de rumeguş, a deşeurilor şi a resturilor de lemn neaglomerate, utilizate ca materie primă la fabricarea biocombustibililor solizi. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, transmite IPN.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, pentru a face faţă unei potenţiale sistări a gazului din partea Gazprom, autorităţile permit în regim de urgenţă SA „Termoelectrica” să cumpere păcură pentru asigurarea rezervei minime în cantitate 20 de mii tone.

De asemenea, pe perioada stării de urgenţă este permisă prestarea serviciilor de transport rutier a lemnelor pentru foc, în baza actelor de provenienţă, fără obligativitatea notificării şi înregistrării prealabile şi deţinerii actelor permisive din domeniul transportului rutier.

Operatorul Terminalului de Mărfuri în Vrac, din cadrul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, va acorda prioritate la prestarea serviciilor portuare pentru cărbunele destinat importului definitiv pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, importatorii vor depune o solicitare în formă scrisă cu cel puţin 48 de ore înainte către administraţia terminalului, indicând cantităţile exacte ce urmează a fi plasate în regim de import definitiv în Republica Moldova.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a prezentat mai devreme planul de contingenţă pentru economisirea resurselor energetice. Potrivit documentului, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50%, va fi redusă temperatura agentului termic în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, va fi sistat iluminatul stradal după ora 23.00, va fi optimizat programul de muncă, iar procesul de învăţământ va avea loc online 10 zile/lună.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite