Se închide ziarul "Moldova Suverană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea cotidianului va fi sistată temporar ca urmare a problemelor financiare, anunţă redacţia. Totodată, se precizează că ziariştii lucrează la un nou proiect media.

Ziarul "Moldova Suverană" şi-ar putea sista activitatea. De vină sunt problemele financiare cu care se confruntă această publicaţie.

"Ziarul este o marfă, iar ca să devină aşa are nevoie de hârtie, tipografie, spaţiu de lucru, cheltuieli minime de întreţinere etc. Ca să obţină bani pentru toate acestea, ziarul face servicii publicitare şi de promovare pentru persoane, instituţii, activităţi publice diverse sau electorale. Banii pe care-i luăm de la ei, cam vreo 90%, se întorc la stat, în cazul nostru fiind vorba despre Cancelaria Guvernului, aceasta fiind structura care gestionează Casa Presei şi Tipografia Universul, instituţiile cărora le dăm toţi aceşti bani ca să ne ajute să ne transformăm ziarul în marfă", explică redacţia.

Potrivit unei declaraţi publicate pe pagina web, ziarul are şi el de recuperat bani.
"În Republica Moldova, se ştie, oamenii de cuvânt, mai ales datornicii, sunt păsări extrem de rare. Mai bine-l înjuri pe unul de mamă decât să-i ceri să-ţi restituie o datorie, căci mai mult îi convine aşa!", anunţă publicaţia.

În aceste condiţii angajaţii redacţiei nu văd altă soluţie decât să nu mai editeze gazeta.
"Luăm în calcul varianta unei sistări tehnice temporare a apariţiei ziarului până ne vom putea recupera banii care ni se datorează, ca, la rândul nostru, să ne plătim datoriile. Bineînţeles că nu vom dispărea de pe piaţă", se arată optimişti jurnaliştii.

Vor face parte dintr-un holding internaţional

Potrivit anunţului, colectivul de la „Moldova Suverană", lucrează la o publicaţie nouă "absolut independentă, nesubordonată nici unei structuri din această ţară şi fără absolut nici o obligaţie morală sau materială faţă de cineva, iar asta pentru că va fi parte a unui holding transnaţional. Se va numi „Ziarul Total", un jurnal din cauza căruia nu va mai dormi absolut nimeni liniştit în această ţară din rândul celor care se simt cu musca pe căciulă".

Au fost controlaţi de comunişti

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Presei Independente, ziarul este editat în prezent de firma „Moldova Suverană-Serie Nouă" SRL, patronată de Ion Berlinski (100%). Până în iunie 2012, 90% din acţiunile firmei aparţineau companiei „Noi Idei Televizate" SRL, adică erau sub controlul televiziunii NIT. Ultima era gestionată de structurile Partidului Comuniştilor şi promova mesajele politice ale acestuia.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite