Scriitorii din Republica Moldova sprijină opţiunea pro-europeană a poporului ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul P.E.N. din Republica Moldova – filiala Asociaţiei Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra – îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care manifestă în aceste zile la Kiev şi în alte oraşe ale ţării în favoarea opţiunii de integrare europeană. Printre cei care participă la „Euromaidan” se află şi mulţi scriitori, jurnalişti, oameni de creaţie.

Scriitorii basarabeni regretă că liderii de la Kiev nu au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, şi îşi exprimă convingerea că locul Ucrainei este în familia europeană, acolo unde se află deja prin cultura şi tradiţiile sale seculare.

„Din păcate, interesele egoiste ale conducătorilor săi, dar şi presiunile Rusiei, care este gata să recurgă la orice mijloace, inclusiv la sancţiuni de ordin politic, economic şi militar, pentru a menţine fostele republici sovietice în sfera ei de influenţă, au deturnat pentru moment şansele de integrare europeană ale Ucrainei“, se arată într-o declaraţia aprobată de membrii clubului, pe 6 decembrie. 

P.E.N Centrul din Republica Moldova susţine protestul paşnic al celor adunaţi pe „Euromaidan” şi, în acelaşi timp, condamnă intervenţiile în forţă a poliţiei şi securităţii de la Kiev. 

Totodată, scriitorii cheamă guvernarea din Republica Moldova să-şi manifeste sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Ucrainei, iar partidele politice, societatea civilă, organizaţiile media şi uniunile de creaţie să se solidarizeze cu poporul ucrainean în dorinţa sa de a reveni în familia naţiunilor libere şi democratice.

„Victoria opţiunii europene a Ucrainei va înlesni şi procesul de integrare în spaţiul occidental a Republicii Moldova, va accelera reformarea şi modernizarea societăţii noastre, precum şi lichidarea sechelelor moştenirii imperialiste sovietice, va crea condiţii pentru rezolvarea conflictului separatist din estul Republicii Moldova“, sunt convinşi membrii P.E.N Centrului din Republica Moldova. 


Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite