Schemă de corupţie la Primăria Codru: Şapte persoane, reţinute pentru eliberarea ilegală a actelor pentru construcţii în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cna.md

O schemă de corupţie a fost deconspirată de ofiţerii CNA şi Procuratura anticorupţie la Primăria orăşelului Codru din municipiul Chişinău. Angajaţi ai Primăriei, agenţi economici şi zeci de beneficiari au ajuns în vizorul CNA şi al procurorilor, după ce au fost documentaţi mai multe luni într-un dosar de trafic de influenţă.

Aceştia sunt bănuiţi că ar fi acţionat în complicitate şi ar fi fost implicaţi în perfectarea de acte permisive pentru diferite construcţii din capitală, pentru favorizarea intereselor unor companii şi pentru mituirea unor funcţionari ai Primăriei or. Codru.

Potrivit datelor anchetei, organizatorul schemei ar fi unul dintre consilierii locali ai Primăriei or. Codru care şi-ar fi luat angajamentul de a influenţa factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizaţiilor de construcţie, planurilor de urbanism şi altor acte permisive. Acesta ar fi acţionat în interesul mai multor companii şi persoane fizice, iar în schimbul unor sume de bani, ar fi reuşit să influenţeze pozitiv  deciziile funcţionarilor. Ca rezultat, companiile favorizate ar fi primit actele necesare pentru construcţia unor clădiri multietajate în zone rezidenţiale din Chişinău.

În cadrul măsurilor speciale de investigaţie, s-a stabilit că factorii de decizie din cadrul Primăriei şi Consiliului local al or. Codru ar fi primit sistematic mijloace băneşti, în sumă de mii de euro, pentru a elibera actele necesare şi pentru a emite decizii în favoarea mai multor persoane fizice şi reprezentanţi ai agenţilor economici. Astfel, au fost constate episoade de extorcare şi primire de mită pentru eliberarea certificatelor de urbanism, organizarea votării unor proiecte investiţionale, dar şi cazuri de falsificare a proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor de construcţie a trei bunuri imobile.

În această dimineaţă, ofiţerii şi procurorii anticorupţie au operat 35 de percheziţii care au vizat birourile de serviciu, domiciliile şi automobilele mai multor figuranţi pe dosar, printre care primarul, arhitectul şef, inginerul cadastral al Primăriei Codru, reprezentanţii agenţilor economici, dar şi beneficiari ai schemei. De la faţa locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz. Şapte persoane au fost reţinute şi plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi sunt cercetate pentru trafic de influenţă. Este vorba despre doi consilieri locali, arhitectul-şef, secretarul Consiliului şi directorii a două companii de construcţii şi o persoană fizică (beneficiar).  

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite