Scandal diplomatic! Fiscul de la Chişinău a inclus Ambasada Chinei în lista neagră a datornicilor la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a inclus reprezentanta diplomatică a Chinei în lista celor mai mari restanţieri la bugetul Republicii Moldova, gest calificat drept unul neprietenos de diplomaţi

"Nu am fost informaţi de nimeni despre existenţa unor datorii. Este ceva de necrezut! Or, potrivit acordurilor internaţionale, reprezentanţele diplomatice sunt scutite de plata taxelor la bugetele ţărilor unde sunt amplasate“, ne-a declarat revoltat Xu Tongkai, consilier economic şi comercial al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

"50.000 de lei (datoria ce ar fi avut-o faţă de bugetul Republicii Moldova n.r.) este o nimica toată pentru China. Nu înţeleg de ce a trebuit să fim incluşi într-o astfel de listă. Numai sub formă de granturi am acordat Republicii Moldova circa 24 de milioane de dolari“, a mai menţionat diplomatul.

De notat că la 19 februarie 2013, Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova a publicat o listă cu 294 de companii şi instituţii ce au datorii mai mari de 50.000 de lei la bugetul ţării.

Oleg Lupaşco, specialist în cadrul Fiscului s-a arătat şi el surprins de faptul că de trei săptămâni o reprezentanţă diplomatică figurează într-o listă neagră a datornicilor. "Cred că e vorba de o eroare tehnică. Au existat nişte restanţe privind restituirea de TVA, dar acum acestea nu mai sunt“, ne-a explicat evaziv inspectorul.

În acelaşi timp Ambasada Republicii Populare Chineze nu a fost şi nici nu este plătitor de TVA la bugetul Republicii Moldova, arată chiar datele oficiale ale Fiscului. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite