S-a stins din viaţă scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă

0
0

Omul de cultură, scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă, Cavaler al Ordinului Republicii, s-a stins din viaţă la vârsta de 67 de ani.

 „Unul dintre ultimii titani ai renaşterii naţionale, Vlad Pohilă nu a fost doar un lingvist şi scriitor de talie internaţională, ci şi un versat cunoscător al istoriei culturii şi artelor, un jurnalist şi traducător de excepţie, o somitate a culturii basarabene, care  şi-a făcut din lupta pentru limba română un ideal de viaţă”, se arată într-un necrolog emis de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, transmite IPN.

Numele lui Vlad Pohilă este legat de istoria celor mai selecte periodice din ţară, începând cu „Glasul Naţiunii”, din perioada luptei pentru independenţă, şi terminând cu publicaţiile Bibliotecii Naţionale şi ale Muzeului Naţional de Istorie al Moldovei. Cunoscător fin al istoriei culturii şi civilizaţiei est-europene, dar şi a multor limbi slave şi romanice, Vlad Pohilă a avut privilegiul unei viziuni de ansamblu care multora dintre noi ne este inaccesibilă şi a putut înţelege adevărata amplitudine a enigmei şi a miracolului istoric al poporului şi limbii noastre.

„Puţini intelectuali de la noi ar putea fi catalogaţi drept homo universalis, Vlad Pohilă fiind unul dintre ei, veritabil polimat al cărui nume va fi cu siguranţă înveşnicit în cartea de onoare a neamului. Vasta sa cultură generală, combinată cu o modestie şi înţelepciune proverbiale, a îmbogăţit cultura basarabeană şi ne-au demonstrat cum ar trebui să arate un destin uman exemplar şi un vademecum de viaţă pentru viitoarele generaţii”, se arată în necrolog.

Vlad Pohilă s-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putineşti, raionul Floreşti. A obţinut licenţa în ziaristică, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova în 1975. Urmează la Moscova cursuri de muzeistică şi studiul artelor în 1976, face studii de doctorat în lingvistică la Institutul de limbă şi literatură al Academiei de Ştiinţe din Chişinău în perioada 1983-1987. Vlad Pohilă este prezent în topurile „Cei mai buni ziarişti din R. Moldova” din 2000 şi 2003. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

https://www.ipn.md/ro/s-a-stins-din-viata-scriitorul-si-publicistul-vlad-7967_1073566.html

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite