România vrea să apropie bibliotecarii de pe ambele maluri ale Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România depune eforturi pentru susţinerea bibliotecarilor din Republica Moldova şi apropierea lor de colegii de peste Prut. În timpul unei vizite la Chişinău, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, a subliniat importanţa muncii bibliotecarilor în promovarea limbii şi culturii române, subliniind necesitatea cooperării dintre specialiştii din acest domeniu de pe ambele maluri ale Prutului.

Demnitarul român s-a întâlnit azi, 9 septembrie, cu bibliotecarii din Republica Moldova, participanţi la un stagiu de specializare, organizat de către Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (IEH), aflat în coordonarea ministrului delegat. Cu acest prilej, acesta a menţionat, de asemenea, necesitatea ca bibliotecile să fie pregătite pentru schimbările tehnologice şi să-şi consolideze poziţia de centre de promovare a culturii româneşti.

“Bibliotecarii de pe ambele maluri ale Prutului slujesc aceeaşi cultură, păzesc aceeaşi limbă. Este firesc ca ei să se cunoască. Este firesc ca ei să lucreze după aceleaşi principii, după aceeaşi filozofie şi este de datoria instituţiei noastre să îi facă să se întâlnească” a spus Angel Tîlvăr.

Proiectul, aflat la cea de-a doua ediţie, se derulează în perioada 7 – 11 septembrie 2015, şi cuprinde, pe lângă cursurile de biblioteconomie, vizite de studiu la diferite biblioteci din Bucureşti, precum şi la alte obiective culturale şi istorice din capitală.

”Aceste acţiuni urmăresc promovarea identităţii culturale prin creşterea numărului de persoane care au acces la fondul de carte de limbă română existent în bibliotecile din Republica Moldova, dezvoltarea de proiecte culturale în parteneriat, care să faciliteze studiul în limba română, precum şi cele referitoare la noutăţile din domeniul biblioteconomiei”, se menţionează într-un comunicat de presă al ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Proiectul va fi continuat şi se are în vedere dobândirea unui caracter mai larg prin participarea bibliotecarilor şi din alte comunităţi româneşti istorice.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite