România, condamnată la CEDO să îi plătească despăgubiri de 3.000 de euro unui deţinut moldovean pentru că nu-i oferă masă vegetariană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO
CEDO

Refuzul autorităţilor române de a-i furniza un regim vegetarian deţinutului moldovean Ghennadii Vartic, condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare, reprezintă o încălcare a libertăţii sale de religie, potrivit judecătorilor europeni.

Deţinuţii au dreptul de a avea un regim alimentar în conformitate cu credinţele lor religioase, a amintit marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dându-i dreptate unui deţinut budist care a cerut mese vegetariene în celula în care este închis în România, transmite AFP, citat de Ageprpres.

Refuzul autorităţilor române de a-i furniza un regim vegetarian deţinutului moldovean Ghennadii Vartic, condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare şi ajuns în prezent la vârsta de 40 de ani, reprezintă o încălcare a libertăţii sale de religie, potrivit judecătorilor europeni.

Totuşi, această decizie nu are un caracter definitiv: Bucureştiul are trei luni la dispoziţie pentru a o contesta şi a solicita o nouă examinare a dosarului.

Până în 2007, reclamantul, crescut în spirit ateist şi ulterior convertit la budism, s-a hrănit în conformitate cu exigenţele religiei sale cu ajutorul unor pachete ce îi erau trimise de către familie. Dar după aceea legislaţia a fost modificată, iar primirea unor astfel de pachete nu a mai fost permisă, ceea ce l-a constrâns pe Vartic să mănânce pâine cu margarină.

Drept urmare, deţinutul a apelat la justiţia locală, în van, în încercarea de a obţine nişte meniuri conforme cu credinţa sa. El a subliniat mai ales că meniurile vegetariene de post pentru creştinii ortodocşi nu îl mulţumeau, din cauză că aveau prea puţine calorii. În replică, administraţia penitenciară a susţinut că regimul vegetarian nu era potrivit pentru Vartic din cauza hepatitei de care acesta suferă.

Pe de altă parte, în cursul procedurii în faţa CEDO, autorităţile române au argumentat că suspectează anumiţi deţinuţi că se convertesc la o anumită religie pentru a obţine o hrană mai bună. Dar nimic nu a putut dovedi că acest lucru a fost valabil în cazul lui Vartic, au apreciat judecătorii de la Strasbourg. România ar urma să îi achite despăgubiri de 3.000 de euro reclamantului, dacă decizia va deveni definitivă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite