Rise Project: În scandalul cărnii de cal sunt implicate şi firme folosite în diverse tranzacţii de oligarhi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lasagna cu carne de cal
Lasagna cu carne de cal

Jurnaliştii de la RISE Project au aflat unde şi cum a fost parafată tranzacţia alimentară care a avut ca finalitate înşelarea consumatorilor britanici cu lasagna preparată din carne de cal. În schemă sunt implicate şi offshoruri controlate de oligarhi ruşi

O firmă offshore cipriotă este veriga lipsă din lanţul comercial care leagă abatoarele româneşti de rafturile magazinelor britanice, ­ afacere  care a inflamat Europa după ce autorităţile britanice au acuzat o amplă fraudă alimentară derulată pe o filieră transnaţională, se menţionează în investigaţia realizată de Rise Project.

Complicata industrie offshore permite ca averi şi interese din zone diferite să se ascundă sub umbrela unei singure firme din motive de optimizare fiscală sau pentru a păstra secretul unor mari tranzacţii.

Legături cu guvernul rus

Hermes Guardian Ltd., firma care controlează oficial intermediarul Draap Trading Ltd., este prezentă într­-o afacere rusească, dar şi în trei companii din Panama şi peste douăzeci de firme cipriote. Compania din BVI controlează o firmă cipriotă, care, la rândul ei, deţine 99% dintr-­o companie rusă ­ Mercury Technology­ – distribuitor pentru tractoarele “John Deere”. Mercury Tehnology este afiliată unui proiect mai amplu care include o firmă  de consultanţă “Strategic Initiatives”, specializată în achiziţii şi fuziuni în diverse industrii, dar şi un vehicul de investiţii- SI Capital Partner. CEO­-ul “Strategic Initiatives” este rusul Yuri Zektser, în prezent consilier al preşedintelui băncii VneshEkonomBank, controlată de guvernul rus şi proiectată să sprijine comerţul exterior. VneshEkonomBank (VEB) l­-a numit pe Zektser şi în Consiliul director al unei bănci regionale National Trading Bank (NTB), după ce Zetser a gestionat achiziţia a 40 la sută din NTB de către VEB.

Structura offshore la care este afiliată firma Hermes Guardian din BVI este însă mult mai amplă. Alte două firme cipriote asigură serviciile de directorat şi secretariat pentru traderul Draap Trading Ltd, controlat de firma din BVI: Guardstand Limited şi Trident Trust Limited. Ultima asigură şi adresa de corespondenţă din Limasol pentru Draap Trading, dar şi din BVI pentru compania Hermes Guardian Limited.

Conexiunea Mechel

La pachet, Guardstand Ltd. şi Trident Trust Ltd. au fost implicate, în 2010, într­-o complexă tranzacţie cu combinatul metalurgic din Doneţk, care avea la acel moment o datorie  peste jumătate de miliard de dolari către Alfa Bank (parte a grupului “Alfa” condus de magnatul rus Mikhail Friedman, holding prezent şi în rafinăria Rafo Oneşti).

Firmele din Cipru se intersectează cu oligarhi ruşi

Daveze Ltd., firmă controlată de Guardstand şi Trident Trust, a preluat combinatul ucrainian cu tot cu datoria către banca rusească. Firmele cipriote îşi asumau astfel datorii de aproape 540 de milioane de dolari. Guardstand Ltd, care conduce în acte DRAAP Trading,  a rămas asociată alături de Mechel în firma Daveze, după ce ruşii au preluat partea Trident din afacere.

În România, firma Guardstand Limited este implicată, ca administrator, în mai multe proiecte imobiliare din nordul Bucureştiului ­ preluate de mai multe firme cipriote de la afacerişti germani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite