Testele confirmă: carnea de cal exportată de Marea Britanie în Europa a fost infestată cu fenilbutazonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carne de cal de origine britanică infectată cu un puternic medicament periculos pentru oameni a fost exportată către Europa şi a fost deja consumată sau adăugată în alimentele procesate, relatează publicaţia britanică „The Daily Mail”. Miniştrii Agenţiei pentru Standarde Alimentare (FSA) sunt aşteptaţi să ofere mai multe detalii în cursul zilei de astăzi.

Carnea de cal a fost prelucrată în ultimele săptămâni la un abator anonim din Marea Britanie, iar produsul rezultat a fost testat  pentru a confirma prezenţa medicamentului anti-inflamator, fenilbutazonă. Cu toate acestea, rezultatele au sosit abia după ce carnea a fost exportată pe continentul european şi după ce a ajuns deja pe mesele cumpărătorilor.

Până în prezent, nu se ştie dacă o parte din produsele din carne infectată s-au întors în Marea Britanie sau au fost comercializate în magazinele britanice în combinaţia unor produse precum lasagna sau spaghete bolognese.

Lacuna din legislaţie

Vestea a venit ca urmare a controalelor anunţate în următoarele zile de Secretarul de Mediu, Owen Paterson, în ce priveşte firmele britanice suspectate de vânzarea cărnii contaminate. Reprezentanţii FSA au anunţat săptămâna trecută că vor lua măsuri pentru a acoperi lacuna din legislaţie referitoare la regimul protecţiei alimentelor, în special în ce priveşte carnea de cal.

Noua politică de siguranţă a intrat în vigoare de numai câteva zile şi urmăreşte să asigure că niciun produs nu va primi autorizaţie de comercializare decât după sosirea rezultatelor testelor de fenilbutazonă.

Cu fiecare zi care trece, scandalul pare să se agraveze Mary Creagh, politician britanic

Deşi prezenţa medicamentelor în compoziţia cărnii este o sursă constantă de îngrijorare printre consumatori, cantitatea din carnea de cal ar fi insuficientă sau puţin probabil să dăuneze oamenilor, relatează „The Daily Mail”.

Printre efectele adverse ale fenilbutazonei se numără tulburări ale sângelui, cum ar fi anemia aplastică, o boală rară, cauzată de o scădere a numărului tuturor tipurilor de celule sanguine produse de măduva osoasă. Cei care suferă de forme acute de anemie aplastică sunt supuşi riscului infecţiilor cu potenţial fatal sau hemoragii severe.

Oficialii iau măsuri

Cu fiecare zi care trece, scandalul pare să se agraveze”, a declarat britanica Mary Creagh din Ministerul Mediului. „Răspunsul parlamentarilor formulat săptămâna acesta arată că 9.405 de cai au fost sacrificaţi în Marea Britanie pentru consumul uman de peste hotare, anul trecut. Trebuie să ne asigurăm că produsele din carne de cal nu sunt contaminate cu fenilbutazonă.”

Secretarul Mediului britanic, Owen Paterson, a discutat cu miniştrii din Uniunea Europeană reuniţi la Bruxelles, la final anunţând că toate statele membre vor fi nevoite să realizeze 2.500 de teste ADN pentru produsele procesate din carne de vită şi 4.000 de teste pentru carnea de cal, în timpul lunii martie, urmând ca rezultatele să fie publicate la mijlocul lui aprilie.

Paterson a blamat comercianţii pentru scandalul fraudei alimentelor, susţinând că „oamenii trebuie să aibă încredere în ceea ce cumpără şi cea mai importantă legătură dintre calitatea produselor şi ceea ce este tipărit pe etichetă ar trebui să fie responsabilitatea mărcii care pune în vânzare alimentele”.

Refacerea traseelor

Oficialii FSA au anunţat că investighează traseele pe care le-au urmat produsele de carne provenind din cinci abatoare din Marea Britanie care procesează în mod regulat carne de cal. Primul caz de contaminare a fost descoperit în Irlanda, în urmă cu trei săptămâni.

Paterson a declarat că este prematur de estimat numărul celor care au consumat alimente procesate cu porţii de carne provenite din abatoarele inspectate, nici produsele chimice care s-ar putea afla în compoziţie.

Vor fi luate măsuri ulterioare, în funcţie de evoluţia investigaţiei”, a adăugat oficialul.

Ieri, compania Draap Trading Ltd. a fost recunoscută drept intermediar în scandalul cărnii de cal. Firma olandeză a achiziţionat carne în valoare de aproximativ 45.000 de lire sterline de la abatoarele din România, iar o parte din marfă  a ajuns pe rafturile magazinelor din Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite