Rezultatele privatizării: o construcţie nefinalizată, sanatoriul „Constructorul” şi un pachet de acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Proprietăţii Publice anunţă că a finalizat a doua undă de privatizare, fiind achiziţionate o construcţie nefinalizată, sanatoriul „Constructorul”, Detaşamentul de pază Paramilitară, blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie şi un pachet de acţiuni.

Potrivit unui comunicat emis de Agenţia Proprietăţii Publice (APP), statul a expus la vânzare 60 de bunuri care aparţin statului dintre care au reuşit să fie adjudecate doar câteva. Instituţia a organizat pentru a vinde proprietăţile statului în perioada 28 august – 16 octombrie licitaţii cu strigare, concursuri comerciale şi investiţionale. Astfel, din cele 12 bunuri scoase la vânzare, inclusiv 6 obiecte nefinalizate, 4 complexe de bunuri imobile şi 2 întreprinderi de stat, în cadrul licitaţiei cu strigare din 6 octombrie, s-a reuşit transmiterea blocului administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie. Suprafaţa terenului aferent al blocului este de peste 9 hectare. Potrivit mold-street.com, această proprietate a fost scoasă la mezat încă în 2008, iar preţul solicitat era de 600 de milioane de lei. Totuşi, suma afişată la ultima rundă de privatizare pentru acest bun a constiuit 32 de milioane de lei în timp ce un ar de terent înm acea zonă costă 10.000 de euro.

În acelaşi timp, APP anunţă că la concursul comercial organizat în perioada 28 august – 7 octombrie au fost expuse 20 bunuri, dintre care 18 întreprinderi de stat, 1 pachet de acţiuni şi 1 bun mobil. Astfel, a fost acceptată privatizarea a sanatoriului “Constructorul” şi „Detaşamentul de Pază Paramilitară”. Scoase în repetetate rânduri la vânzare, cinematografele din oraşele Făleşti şi Leova au rămas fără cumpărători şi după concursul investiţional din perioada 28 august-7 octombrie la care nu au fost înregistrate oferte. Totodată, APP a reuşit să vândă un pachet de acţiuni în valoare de 28,06% ale societăţii pe acţiuni „PROT-Cantemir” din satul Cania, Cantemir din cele 26 de pachete scoase la mezat la Bursa de Valori în perioada 12-16 octombrie.

Una din sursele de acoperire ale deficitului bugetar pe care mizează autorităţile este privatizarea bunurilor şi proprietăţilor statului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite