Republica Moldova: Victimele violenţei în familie sunt bătute de bărbaţi şi ignorate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre aceste cazuri au ajuns pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Avocata care apără drepturile celor două femei susține că atât polițiștii de sector, cât și asistenții sociali nu au acordat sprijinul necesar victimelor.

Mudric Lidia (72 ani) a fost bătută de fostul său soț de care a divorțat 20 de ani în urmă. Agresorul a izgonit-o pe femeie din casă. Victima a depus nenumărate plângeri la poliţie şi procuratură, însă nu i s-a oferit protecţia necesară. „Agresorul nu poate fi scos din casă pentru că şi el are dreptul de a trăi. Poliţia consideră dreptul agresorului de a trăi în casă mai presus decât dreptul victimei de a nu fi agresată", afirmă Doina Ioana Străisteanu, avocata victimei.

Cel de-al doilea caz care a ajuns la CEDO este al doamnei Lilia Eremia care a fost bătută de fostul ei soţ care lucra în calitate de poliţist. După ce femeia a depus cererea de divorţ, soţul a devenit mai agresiv, continând s-o maltrateze şi să o insulte. Mai mult, la scenele de violenţă asistau şi fiicele minore ale soţilor. „Doar după adresarea la Curtea Europeană am obţinut reacţii din partea statului.

La noi, victimele sunt lăsate să facă faţă singure agresiunilor. Atât poliţiştii de sector, cât şi asistenţii sociali nu au acordat asistenţa necesară victimelor ", a spus avocata. Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte observaţiile despre cele două cazuri ajunse la CEDO până la data de 16 mai. Acestea sunt primele cazuri de violenţă în familie examinate la CEDO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite