Republica Moldova va cumpăra lemne de foc din România

0
Publicat:

Agenția Moldsilva de la Chișinău urmează să semneze contracte de vânzare-cumpărare a lemnului de foc cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Este decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din țara vecină.

România va vinde lemne de foc Republicii Moldova. FOTO: Regia Națională a Pădurilor Romsilva
România va vinde lemne de foc Republicii Moldova. FOTO: Regia Națională a Pădurilor Romsilva

Hotărârea a fost luată la ultima ședința a Comisiei pentru Situații Excepțională, prezidată de premierul, Natalia Gavrilița. 

,,În vederea suplinirii stocurilor de masă lemnoasă, agenția „Moldsilva” va încheia direct contracte de vânzare-cumpărare a lemnului de foc cu Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”. Ulterior, masa lemnoasă va fi repartizată către întreprinderile silvice teritoriale, în funcție de numărul solicitărilor din partea populației”, au anunțat reprezentanții CSE. 

Contractul dintre cele două instituții în proces de negociere

Corespondentul ,,Adevărul” a contactat directorul agenției Moldsilva, Valeriu Caisîn, pentru a afla la ce preț vor fi cumpărate lemnele, dar și despre ce cantitate este vorba. Însă funcționarul a declarat că nu poate oferi aceste informații, motivând că nu a fost semnat până în momentul de față cu partea română. 

,,Am propus părții române un proiect de contract, iar săptămâna viitoare urmează să revenim la subiect. Prețul rămâne ca să fie negociat în contract. În momentul când va fi semnat contractul, o să vă aduc la cunoștință. Negocierile sunt în proces și nu este corect să spun alte detalii. La fel, cantitățile sunt discutate în funcție și de capacitățile părții române de a asigura aducerea lor către frontieră”.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, lemnul de foc cumpărat din România va putea fi vândut ulterior organizațiilor neguvernamentale locale, dar și străine. Mai exact, cele care oferă sprijin familiilor nevoiașe sau celor care adăpostesc refugiați.

,,Pentru a asigura vânzarea masei lemnoase la un preț mai mic, importul lemnului va fi scutit de plata pentru serviciile fitosanitare și a drepturilor de import”, au precizat funcționarii. 

România a furnizat energie electrică Republicii Moldova

În ultimele două luni de toamnă, România a fost principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova. Inițial, partea română asigura necesarul de 30% pe care țara vecină nu-l putea primi din Ucraina, din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice. Cantitatea s-a mărit treptat, după ce statul nu a mai primit electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite