Republica Moldova împrumută bani europeni pentru modernizarea drumurilor

0
Publicat:

Statul moldovean va primi împrumuturi adiționale din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a Băncii Europene de Investiții pentru modernizarea drumurilor.

Drumurile din Moldova vor fi reparate din banii BEI și BERD. FOTO:Facebook.com/ Andrei Spînu
Drumurile din Moldova vor fi reparate din banii BEI și BERD. FOTO:Facebook.com/ Andrei Spînu

Acordul privind împrumutul adițional din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea lucrărilor de construcție și reabilitare a drumurilor a fost votat în două lecturi de 72 de parlamentari. Acesta prevede acordarea a 100 de milioane de euro, care vor fi folosite la renovarea mai multor artere importante de pe teritoriul Republicii Moldova. 

,,Astfel, urmează să fie reparate următoarele tronsoane de drum:

  • drumul R14, R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Soroca Arionești;
  • drumul R8.1, R8 – Arionești – R14, sectorul Arionești – Otaci;
  • drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, sectorul de ocolire a orașului Vulcănești;
  • drumul R33 Hîncești – Lăpușna – M1”, au anunțat autoritățile. 

În total, drumuri care se întind pe o distanță de 85 de kilometri vor fi reparate din banii BERD. Alte 50 de kilometri - cu ajutorul a 100 de milioane de euro de la BEI.  

,,R34 Hînceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul- 43 km;

Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului lipsă, sectorul de ocolire al or. Cimișlia- 7 km. 

Banii sunt alocați de către Banca Europeană de Investiții în vederea suplinirii și executării în continuare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale, incluse în cadrul Proiectului „Moldova drumuri III”, precum și a noilor obiective. Mulțumim European Investment Bank, cu ajutorul vostru cetățenii se vor putea bucura de drumuri calitative și mai mult confort în deplasare”a informat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Autoritățile de la Chișinău au motivat acordarea împrumutului prin faptul că au fost majorate prețurile la materialele de construcție din cauza crizei din regiune. Sursele financiare vor fi cheltuite atât pentru încheierea lucrărilor existente, cât și pentru cele care urmează să fie începute. 

Acum nouă ani, Republica Moldova a semnat acordurile de finanțare cu cele două instituții internaționale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite