Rep. Moldova. Energia electrică va rămâne la acelaşi preţ în luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contor energie electrica

Preţul la energia electrică pentru consumatori se va menţine la acelaşi nivel încă o lună de zile, până la 31 mai curent. Despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă prim-ministra Natalia Gavriliţa după încheierea şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale din seara zilei de 29 aprilie. În acest răstimp ar urma să se identifice o soluţie durabilă, transmite IPN.

Dânsa a informat că până în prezent toate ofertele pe care le-a acumulat Energocom, în conformitate cu mandatul primit de la Comisia pentru situaţii excepţionale, au fost scumpe. Cel mai mic preţ solicitat pentru un megawatt/oră a fost de 96,5 dolari, aproape dublu faţă de preţul achitat în prezent.

„Acceptarea lui ar fi însemnat o creştere substanţială a tarifelor pentru consumatori şi o creştere în lanţ a preţului la majoritatea produselor autohtone. Costul energiei electrice e o componentă care influenţează formarea preţului”, a relatat Natalia Gavriliţa.

În aceste împrejurări, executivul a împuternicit Energocomul să negocieze direct cu centrala de la Cuciugan, având în vedere o soluţie intermediară, valabilă o lună de zile. În rezultat, a fost obţinut un preţ de 59,5 de dolari pentru un megawatt/oră. Chiar dacă în prezent pentru un megawatt/oră se achită 53,5 dolari, şefa executivului a spus că ANRE va menţine în luna mai pentru consumatori, practic, acelaşi preţ ca şi până în prezent.

Totodată, Comisia situaţii excepţionale a dispus ministerului mediului eliberarea unei autorizaţii temporare de mediu Uzinei metalurgice de la Râbniţa. Autorizaţia este valabilă pentru aceeaşi perioadă ca şi acordul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan – până la 31 mai a.c.

Astfel, Guvernul a asigurat procurarea energiei electrice la un preţ avantajos, care nu necesită ajustarea tarifelor pentru luna mai, dar şi încă o lună de zile pentru a identifica o soluţie durabilă pentru problema energiei electrice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite