Rep. Moldova. Creşte numărul ştirilor false despre escaladarea conflictului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fake News FOTO Shutterstock

Serviciul de Informaţii şi Securitate atestă o creştere exponenţială a promovării ştirilor false despre escaladarea conflictului din Ucraina, dar şi mesaje de ură orchestrate la adresa refugiaţilor. Până acum, au fost blocate 11 portaluri web care incitau la ură şi război, ransmite IPN.

Într-un briefing de presă, directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a declarat că materialele difuzate aduc la cunoştinţa publicului anumite fapte denaturate, complet sau parţial orientate la justificarea şi propaganda războiului, precum şi la aţâţarea vrajbei şi conflictelor interetnice, inclusiv pe teritoriul ţării.

Se evidenţiază ştirile care sunt preluate de la agenţiile de presă străine, în special cele care prezintă poziţii favorabile agresiunii militare, fără includerea de viziuni alternative sau verificarea din mai multe surse a informaţiilor relatate, cele cu titluri senzaţionale sau materiale foto sau video cu semne de manipulare ce pot provoca panică publică, tensiuni ori conflicte sociale.

De asemenea, se observă citarea opiniilor radicale ale unor persoane prezentate drept experţi în securitate, apărare şi domenii conexe, care nu deţin calificări suficiente. „Atestăm eforturi organizate din partea unor forţe atât externe, cât şi interne îndreptate spre divizarea societăţii pe tema refugiaţilor, dar şi crearea unei situaţii de panică în domeniul aprovizionării pieţei de desfacere a Republicii Moldova cu produse esenţiale”, a precizat directorul SIS.

De comun cu organele de ocrotire a normelor de drept, Serviciul investighează o serie de cazuri privind mediatizarea informaţiilor tendenţioase şi inventate în contextul războiului din Ucraina. Suplimentar, instituţia a lansat o atenţionare publică privind utilizarea simbolurilor ce pot provoca situaţii de conflict pe motive de ură ideologică, politică şi naţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite