Chișinăul oferă asistență umanitară Ucrainei, în contextul crizei cauzate de distrugerea barajului de la Kahovka

0
Publicat:

Rep. Moldova oferă asistență umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei moldovenești Ucrainei pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Kahovka, decizie luată la o ședință prezidată de premierul Recean.

Chișinăul oferă asistență umanitară Ucrainei în urma distrugerii barajului Kahovka. FOTO: Profimedia
Chișinăul oferă asistență umanitară Ucrainei în urma distrugerii barajului Kahovka. FOTO: Profimedia

Din lotul de asistență oferit de autoritățile de la Chișinău fac parte stații de pompare a apei, bărci gonflabile, produse alimentare, dar și echipamente necesare pentru intervențiile din timpul inundațiilor.

,,Decizia a fost aprobată la ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Bunurile vor fi oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Agenției Rezerve Materiale”, au anunțat reprezentanții Guvernului prin intermediul unui comunicat de presă.

Anterior, prim-ministrul, Dorin Recean, a condamnat ferm distrugerea barajului Kahovka, menționând că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru această faptă.

,,Noi condamnăm distrugerea deliberată a podului Nova Kahovka din regiunea Herson a Ucrainei care pune în pericol viețile civililor și provoacă întreaga regiune. Rusia trebuie trasă la răspundere. Noi suntem alături de Ucraina și suntem gata să oferim asistența necesară”, a punctat Recean. 

Kievul învinuiește Moscova de distrugerea barajului

Kievul stabilește pagubele produse de catastrofa de la Nova Kahovka, unde acum trei zile o explozie pe care o atribuie forţelor ruse a cauzat ruperea unui baraj în sudul Ucrainei într-un teritoriu controlat de Moscova, provocând deversări de substanţe toxice în fluviul Nipru şi ameninţând să provoace focare de antrax şi alte epidemii. 

Potrivit celui mai recent bilanţ, cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka. 

Datele Ministerului ucrainean de Interne arată că în regiunea Herson, patru persoane au murit, 13 persoane au fost date dispărute, iar 11 persoane au fost rănite din cauza bombardamentelor în timpul evacuării. În regiunea vecină Mikolaiv, potrivit autorităţilor ucrainene, se înregistrează un mort.

Vladimir Saldo, liderul numit de Moscova în partea anexată a regiunii Herson, a declarat că opt persoane au murit din cauza inundaţiilor pe malul stâng ocupat al Niprului.

Cazul nu a fost elucidat încă

Circumstanţele ruperii barajului de la Nova Kahovka săptămâna aceasta ,,nu sunt încă pe deplin clarificate”, motiv pentru care considerarea catastrofei drept o crimă de război este ,,prematură”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru drepturile omului, citat de EFE.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa dacă a fost sau nu comisă o crimă de război", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, Jeremy Laurence, care, cu toate acestea, a reiterat apelul acestui organism ONU pentru o anchetă „independentă şi imparţială” a dezastrului de pe cursul inferior al fluviului Nipru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite