Reluarea exportului de grâne de către Rusia ar putea ieftini cu 15-20% preţul cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia autorităţilor ruse de a ridica embargoul în privinţa exportului de grâne va avea ca efect ieftinirea acestora pe piaţa mondială

În primele zile după suspendarea embargoului în privinţa exportului de grâne, Rusia a exportat circa 1,1 milione de tone de cereale, a declarat primul vice-premier, Viktor Zubkov, citat de postul de radio Vocea Rusiei. Aceasta susţine că firmele ruseşti nu vor întâmpina probleme în privinţa reîntoarcerii pe piaţa mondială de grâne.
Specialiştii spun că decizia Rusiei era aşteptată şi că aceasta ar putea duce la ieftinirea grâului pe piaţa mondială.
Efectele reluării exporturilor de grâne din Rusia se vor resimţi şi pe piaţa moldovenească, susţine Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Potrivit lui Bumacov, la ora actuală preţul unui kilogram de grâu alimentar pe piaţa autohtonă este de 3,40-3,50 lei şi ar putea coborî în următoarelşe săptămâni la 2,90-3,0 lei.

La 1 iulie, Rusia a reluat exportul de grâne după o pauză de circa un an de zile. Pe 15 august 2010 a fost interzis exportul de grâne din Rusia din cauza pierderii a circa 30% din recoltă, ca urmare a secetei şi incendiilor.
Conform prognozei, anul acesta recolta de grâne din Rusia va fi de 85 milioane de tone.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite