Reguli noi de admitere la facultate. Ce schimbări propune Ministerul Educaţiei

0
0
În sesiunea de admitere 2014, candidaţii au
dreptul să se înscrie în concurs concomitent la mai multe specialităţi FOTO: Adevărul
În sesiunea de admitere 2014, candidaţii au dreptul să se înscrie în concurs concomitent la mai multe specialităţi FOTO: Adevărul

Fiecare universitate în parte va decide când va da startul admiterii, dar întregul proces trebuie să se încadreze în perioada 21 iulie-31august. Aceasta este deocamdată o sugestie, lansată pentru discuţii publice.

Ministerul Educaţiei mai propune să se renunţe la divizarea locurilor pentru înmatriculare în baza principiului locului de trai (rural/urban). Acest mod de organizare a admiterii pune în condiţii egale de evaluare toţi absolvenţii programului liceal, notează autoritatea într-un comunicat de presă, anunţă IPN.

În acest an se propune desfăşurarea admiterii fără divizarea locurilor pe cote de candidaţi după limba de instruire. Se propune ca grupele de limbă rusă să fie formate în funcţie de solicitări. Candidaţii vor nota în cererile de admitere  în ce limbă doresc să îşi facă studiile după înmatriculare.

Tradiţional, va fi menţinută cota de 15% din numărul total de locuri cu finanţare bugetară pentru anumite categorii defavorizate de candidaţi. Prioritate se va da candidaţilor orfani şi celor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat.

În sesiunea de admitere 2014, candidaţii au dreptul să se înscrie în concurs concomitent la mai multe specialităţi, la una sau mai multe universităţi, cu posibilitatea de a fi înmatriculaţi la o singură specialitate în cadrul unei singure universităţi. Modificările urmează să fie aprobate la Colegiul Ministerului Educaţiei.
 

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite