Reacția Mitropoliei Moldovei după scandalul privind vizitele cu scop electoral a preoților moldoveni la Moscova

0
Publicat:

Mitropolia Moldova afirmă că nu a organizat ,,pelerinajele” preoților moldoveni la Moscova, subliniind că ,,condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă”, reacția fiind făcută publică la trei zile de la declanșarea scandalului. 

Mitropolia Moldovei a reacționat în scandalul ce vizează preoții. FOTO: Mitropolia.md
Mitropolia Moldovei a reacționat în scandalul ce vizează preoții. FOTO: Mitropolia.md

,,În urma apariției în presă a unor informații eronate legate de pelerinajele recent efectuate de mai mulți preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova în Federația Rusă, dorim să subliniem că aceste pelerinaje nu au fost organizate sau coordonate de către Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove. În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă”, au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Mitropoliei de la Chișinău.

Totodată, reprezentanții Mitropoliei Moldovei neagă și faptul că preoții sunt remunerați financiar, presa relatând anterior că aceștia ridică câte un card ,,MIR” emis de banca ,,Promsvyazbank” care este sub sancțiuni internaționale pentru sprijinirea armatei ruse în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei. Iar fețelor bisericești li se promite că vor primi lunar câte 1000 de euro pe aceste carduri, bani pentru întreținerea bisericilor, dar și pentru eventuale salarii din partea Patriarhiei ruse.

,,Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Mitropolia va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală. Ne angajăm să atenționăm din nou preoții asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice. Mitropolia își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, au punctat fețele bisericești.

,,Pelerinaje” organizate de Ilan Șor 

Scandalul a fost declanșat în data de 19 august după o investigație din presă, aceasta relatând că zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei pleacă în Rusia, deplasările fiind organizate de oligarhul fugar Ilan Șor împreună cu Patriarhia rusă apropiată regimului de la Kremlin pentru a folosi ulterior fețele bisericești în scopuri electorale în timpul alegerilor prezidențiale, dar și a referendumului pe tema aderării țării la UE, ambele având loc în data de 20 octombrie. 

Oligarhul fugar Ilan Șor conduce în prezent Blocul Victorie/ Pobeda, în componența acestuia fiind patru formațiuni, adică Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie.

Blocul, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, este contra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este pro apropierii țării de Rusia. 

Prorusul Ilan Șor, liderul blocului Victorie/ Pobeda, principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de mai multe luni de justiția de la Chișinău la Moscova. 

În luna aprilie 2023, Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când PDM, formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. Acesta respinge acuzațiile. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite