Reacţia Institutului Mamei şi Copilului după inspecţia surpriză a Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Mamei şi Copilului ar fi primit finanţare în mărime de 1% din bugetul total din partea Ministerului Sănătăţii. Directorul spitalului, Ştefan Gaţcan, susţine că pentru anul acesta finanţările sunt egale cu zero şi spune că încălcările care au fost depistate în timpul controlului surpriză efectuat de minister, nu sunt grave.

Conducerea instituţiei a prezentat mai multe informaţii cu privire la situaţia financiară şi economică, starea tehnico-administrativă, stadiul proiectelor de modernizare, dar şi informaţii cu privire la problemele cu care se confruntă în cadrul unei conferinţe de presă organizată că urmare a unui control inopinat organizat săptămâna trecută de către ministerul de ramură, transmite IPN.

Ştefan Gaţcan a menţionat că în anul 2012, atunci când a venit în funcţie, instituţia nu avea nici măcar acreditare sau adresă juridică. Potrivit lui, şi starea din edificii lăsa de dorit – acoperişul curgea, iar din cele 36 de ascensoare, funcţionau doar 4. Deşi finanţările de la bugetul de stat, pe parcursul anilor 2012-2014 au constituit doar 1% din bugetul instituţiei, cu forţele proprii au fost identificate granturi şi finanţări, prin intermediul mai multor proiecte, de la ambasade, organizaţii, fundaţii etc. Totuşi, potrivit lui Ştefan Gaţcan, instituţia cu greu reuşeşte să facă faţă cerinţelor, pentru că zi de zi se uzează chiar şi aceleaşi grupuri sanitare.

Directorul institutului a declarat că în aceşti ani s-a reuşit renovarea mai multor departamente, dar încă mai sunt multe de realizat pentru a asigura confortul şi siguranţa pacienţilor din toate secţiile. Potrivit lui, în prezent e nevoie de a renova şi alte secţii, acolo unde au fost făcute doar reparaţii cosmetice. La fel, e nevoie de 700 de paturi pentru copii şi 400 de paturi pentru mămici, pentru a le înlocui pe cele vechi. Totodată, instituţia nu dispune de posibilităţi pentru a elabora fişa electronică a pacienţilor. Potrivit directorului, acum urmează a fi realizate mai multe renovări datorită unui grant în valoare de 1,5 milioane de euro, bani acordaţi de Guvernul României.

Ştefan Gaţcan a menţionat că încălcările care au fost depistate în timpul controlului, nu sunt grave, iar unele dintre ele nu s-au adeverit. Acesta a motivat că din cauza legislaţiei imperfecte, un angajat exercită mult mai multe funcţii. Gaţcan a oferit exemplul infirmierelor, care se ocupă de curăţenie, sunt curieri şi încă şi mai îngrijesc pacienţii. Totodată, potrivit lui Gaţcan, instituţia suportă mai multe cheltuieli din cauza sistemului medical defectuos.

De exemplu, instituţia nu poate să nu ofere alimentaţie şi pentru mămicile internate cu copii sau să refuze internarea mămicilor chiar şi când e vorba de copii mai mari de 3 ani şi atunci cheltuielile cresc.

Săptămâna trecută, conducerea Ministerului Sănătăţii a efectuat un control inopinat la Institutul Mamei şi Copilului după ce pe reţele de socializare au fost distribuite mai multe fotografii ce reflectă condiţiile de spitalizare a copiilor. Potrivit ministrului Ruxanda Glavan, la fiecare 2 zile la linia fierbinte parvin sesizări cu referire la faptul că mamele internate cu copii în această instituţie sunt puse să procure alimente şi medicamente din cont propriu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite