Răspunsul Tiraspolului la invitația Chișinăului pe tema unor soluții privind criza energetică: Să comunice direct cu Rusia

0
Publicat:

După ce au fost invitate la discuții cu privire la criza energetică, așa-zisele autorități din stânga Nistrului susțin că sunt gata să discute cu reprezentanții Chișinăului, dar le sugerează să abordeze problema cu Rusia.

Tiraspolul a cerut Chișinăului să discute direct cu Rusia FOTO Arhivă
Tiraspolul a cerut Chișinăului să discute direct cu Rusia FOTO Arhivă

„Suntem gata chiar și mâine să organizăm o întâlnire cu reprezentanții politicului, ca să discutăm despre criza energetică cu partea moldovenească și să o soluționăm. Dar dacă să vorbim într-un adult, despre problemele energetice, atunci ar fi util ca partea moldovenească să vorbească direct cu Rusia. Livrările de gaze în luna noiembrie către Moldova și Transnistria depind de relațiile Moldovei cu Gazprom și, în general, cu Rusia. Astfel, dacă alimentările vor rămâne aceleași, centrala de la Cuciurgan nu va putea crește rezervele de lumină”, a spus presei din stânga Nistrului așa-zisul ministrul de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.  

În data de 26 octombrie, Chișinăul a cerut Tiraspolului desfășurarea unei întâlniri în formatul „1+1”, pentru a discuta despre criza energetică, care ia amploare în regiune, anunț făcut de o structură din cadrul Guvernului din Republica Moldova.

„În legătură cu criza energetică care se amplifică și necesitatea discutării aspectelor problematice, clarificării unor aspecte tehnice și identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent pe întreg teritoriul țării, Chișinăul a solicitat convocarea unei întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului”, este precizat într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Reprezentanții instituției au mai afirmat că la discuții sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”. 

Cea mai gravă criză energetică din ultimii ani

Șefa statului moldovean, Maia Sandu, a declarat recent că Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa.

Iar pentru a acoperi deficitul de energie, țara a apelat la contractele de avarie semnate cu România. Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh. Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate”, a anunțat anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Potrivit presei din regiune, Krasnoselski a explicat că autoritățile transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost nevoite să reducă livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite