Republica Moldova cere reprezentanților Tiraspolului convocarea unei reuniuni pe tema energiei

0
Publicat:

Chișinăul cere Tiraspolului desfășurarea unei întâlniri în formatul „1+1”, pentru a discuta despre criza energetică, care ia amploare în regiune, anunț făcut de o structură din cadrul Guvernului din Republica Moldova.

Tiraspol

,,În legătură cu criza energetică care se amplifică și necesitatea discutării aspectelor problematice, clarificării unor aspecte tehnice și identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent pe întreg teritoriul țării, Chișinăul a solicitat convocarea unei întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului”, este precizat într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Reprezentanții instituției mai afirmă că la discuții sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”. Cei din stânga Nistrului nu au spus, deocamdată, dacă vor da sau nu curs solicitării. 

Șefa statului moldovean, Maia Sandu, a declarat recent că Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa.

Deficiit de energie

Iar pentru a acoperi deficitul de energie, țara a apelat la contractele de avarie semnate cu România. Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh. Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate”, a anunțat anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Potrivit presei din regiune, Krasnoselski a explicat că autoritățile transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost nevoite să reducă livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

„Nu ne-am pus drept scop limitarea furnizării de energie electrică către Republica Moldova, pur și simplu nu avem gaz. Aceștia sunt deja termeni comerciali între Cuciurgan, din cauza circumstanțelor apărute, și Republica Moldova. Am dat ordin ca în octombrie să fie îndeplinite obligațiile contractuale. Dar s-a ajuns la limită. Începând de luni, vom limita aprovizionarea cu gaze a Centralei de la Cuciurgan. În loc de 70% din pachet, vor rămâne 27% din exporturi. Dar apoi vine noiembrie. Dacă în noiembrie rămânem cu aceleași livrări de gaze ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea industriei, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maximum 23%” a declarat Krasnoselski.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite