Provocări în Găgăuzia: La intrarea în satul Tomai au fost desenate semnele de război ale Federaţiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

La intrarea în satul Tomai din raionul Ceadîr-Lunga, pe traseu a fost scris cu vopsea în limba rusă: „Găgăuzia este cu voi”, literele „Z” şi „V” fiind scoase în evidenţă prin vopsea de culoare oranj. Sub inscripţie a fost desenată şi panglica negru-oranj „Sf. Gheorghe” ꟷ  simboluri de război interzise prin lege în Republica Moldova.

Contactată de IPN, Olga Dutca, ofiţer de presă al Inspectoratului de Poliţie Ceadîr-Lunga, a precizat că au loc verificări, iar ca urmare va fi emisă o decizie în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În Republica Moldova, prin modificarea Codului Contravenţional, au fost interzise simbolurile şi atributele care promovează acţiuni de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Printre acestea şi literele „Z”, „V”. Persoanele fizice care nu respectă interdicţia riscă amenzi până la nouă mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore, persoanele cu funcţie de răspundere – amendă până la 18 mii de lei, iar persoanele juridice – până la 30 de mii de lei.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, până în prezent au fost înregistrate peste 60 de cazuri ce vizează încălcarea normelor legale ce interzic utilizarea simbolurilor de război.

Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia este situată în sudul Republicii Moldova. Tradiţional, populaţia locală (circa 134.000 de locuitori) votează la alegerile prezidenţiale şi parlamentare forţe politice proruse.

În 2014, în urma unui referendum nerecunoscut de autorităţile centrale, populaţia găgăuză a votat pentru aderarea autonomiei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite