Protest de solidaritate la Ambasada Republicii Belarus în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic a manifestat astăzi, 13 august, în faţa Ambasadei Republicii Belarus în Republica Moldova, în semn de solidaritate cu populaţia din Belarus, care protestează împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale şi a situaţiei politice din această ţară, transmite IPN.

Într-o Declaraţie lăsată la poarta Ambasadei, manifestanţii au condamnat acţiunile violente ale forţelor de ordine din Belarus asupra cetăţenilor care au ieşit în stradă să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor. Ei şi-au exprimat regretul că protestatarii din Belarus sunt reţinuţi abuziv şi sunt deţinuţi în condiţii inumane. Inclusiv, în condiţii de pandemie, sunt supuşi riscului de a contracta infecţia COVID-19.

Ion Guzun, în numele organizaţiilor societăţii civile, şi-a exprimat speranţa că organele de drept vor investiga în mod independent şi echitabil acţiunile violente din Belarus şi vor elibera persoanele reţinute nemotivat. „Sperăm foarte mult că comunitatea internaţională îşi va manifesta nu doar îngrijorarea, dar şi va întreprinde acţiuni directe de sancţionare a persoanelor care comit abuzuri”, a adăugat acesta.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International-Moldova, a îndemnat populaţia din Belarus să nu-i fie frică. „Cu regimurile autoritate trebuie de luptat”. „Acela care nu vâsleşte, cu barca nu se duce departe. De aceea, curaj la toţi!”, a chemat activista.

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 şi are actualmente 85 de organizaţii membre, 6 dintre acestea constituind organizaţii-umbrelă pentru alte 255 de organizaţii.

În Belarus au loc proteste din 9 august, în urma alegrilor prezidenţiale la care Alexandr Lukaşenko a fost desemnat câştigător pentru un nou mandat. În încercarea de a suprima protestele, forţele de ordine au folosit tunurile de apă, gloanţe de cauciuc şi bastoane. Potrivit presei internaţionale, peste trei mii de protestatari, dar şi jurnalişti au fost reţinuţi şi agresaţi. Doi dintre protestatari au decedat.

https://www.ipn.md/ro/protest-de-solidaritate-la-ambasada-republicii-belarus-in-moldova-7967_1075531.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite