Promo-LEX: Circulara emisă de CEC trezeşte multe semne de întrebare şi suspiciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală cu privire la finanţarea campaniei electorale trezeşte mai multe semne de întrebare şi suspiciuni. O spune şeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor prezidenţiale, Pavel Postica, transmite IPN.

Potrivit expertului, în condiţiile în care, pe parcursul mai multor exerciţii electorale, CEC a avut abordări diferite pe aceleaşi chestiuni şi mai ales pentru că nu este autoritatea care are competenţa de interpretare a prevederilor legale, circulara trebuie abrogată.

Într-o conferinţă de presă, Pavel Postica a menţionat că doar Parlamentul poate să interpreteze legislaţia. Respectiv, aspectele descrise de Comisie în circulară depăşesc cu mult atribuţiile instituţiei. Expertul a făcut referire şi la prevederile Codului Electoral, care stipulează exact că partidele politice pot susţine financiar candidaţii pe care i-au desemnat la alegeri, inclusiv la alegeri prezidenţiale, în limita resurselor pe care le deţin în contul curent al partidului la data începerii campaniei electorale.

„La fel trebuie să subliniem foarte exact că CEC a avut o interpretare continuă la acelaşi subiect pe parcursul tuturor campaniilor electorale care au fost organizate din momentul anului 2014. Respectiv, în anul 2014, cel puţin două partide politice au depăşit acel plafon stabilit pentru persoanele juridice şi au donat resurse financiare mai mari decât plafoanele stabilite pentru persoanele juridice. Şi acest lucru a fost acceptat de CEC”, explică Pavel Postica.

Potrivit expertului, la alegerile din 2015 – şapte partide politice au depăşit plafonul stabilit pentru persoanele juridice şi acest lucru, la fel, a fost acceptat de CEC. În 2016 – patru partide politice, în 2018 – două partide politice, în 2019 – două partide politice au depăşit plafonul donaţiilor, care în mod obişnuit este rezervat pentru persoanele juridice. La alegerile locale din 2019 – un partid politic a depăşit plafonul pentru aceste donaţii. „După cum vedem, timp de mulţi ani de zile, poziţia Comisiei Electorale Centrale a fost una şi acum, în plină perioadă electorală, regulile de joc, par să fie schimbate de către CEC”, a declarat şeful misiunii de observare.

Comisia Electorală Centrală a emis pentru partidele politice o circulară cu privire la finanţarea campaniei electorale, menţionând că aceasta aduce claritate unor norme cuprinse în legislaţia electorală pe marginea acestui subiect. Lidera PAS, Maia Sandu, a cerut anularea circularei, remarcând că acest document este „o nouă fraudă pusă la cale de Igor Dodon şi Maxim Lebedinschi, prin care să se interzică partidelor să finanţeze campania candidaţilor în aceste alegeri”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite