Sondaj al Băncii Mondiale: Doar un român din opt are încredere în bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un român din 8 are încredere în bănci, în timp ce în Bulgaria şi Bosnia şi Herţegovina raportul este de o persoană din 5, arată un sondaj publicat astăzi pe blogul Băncii Mondiale. În cazul companiilor de asigurări, încrederea este şi mai scăzută.

Studiul publicat de Banca Mondială face referire la educaţia financiară a populaţiei şi la impactul acesteia asupra încrederii acesteia în instituţiile financiare. 

"Un număr tot mai mare de ţări în curs de dezvoltare au dezvoltat strategii naţionale de educaţie financiară, cel puţin 36 de state fiind în această situaţie", potrivit OECD.  

Sondajul a inclus întrebări cu privire la cunoaşterea conceptelor de bază, cum ar fi inflaţia, dobânda simplă, dobânda compusă, precum şi mecanismul sistemelor de asigurare a depozitelor. Până în prezent, datele colectate sunt disponibile pentru ţările din Europa şi Asia Centrală - Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, România şi Rusia. 

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“ arată că peste 50% din românii au încredere mare şi foarte mare în Banca Naţională a României, însă mai puţin de 20% din populaţie manifestă acelaşi grad de încredere în băncile comerciale. 

Băncile şi patronatele se bucură de cea mai mică încredere din cauza percepţiei că nu sunt parteneri economici şi sociali, mai ales în contextul crizei, interpretează INSCOP. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite