Prognoze sumbre din partea premierului Gavriliţa: Vom ajunge la 3.000 de infectări pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa, premier
Natalia Gavriliţa, premier

Autorităţile de la Chişinău nu cedează presiunilor. Prezentarea rezultatelor testelor PCR sau antigen rămân obligatorii pentru profesorii nevaccinaţi. O spune premierul Natalia Gavriliţa, potrivit căreia sănătatea elevilor şi oferirea unui mediu sigur de studii pentru aceştia este prioritatea Guvernului, notează IPN.

Şeful Executivului spune că statul nu poate acoperi costurile aferente procurării testelor, întrucât statul asigură vaccin gratuit pentru fiecare angajat din sistemul educaţional dornic să se imunizeze.

Premierul Natalia Gavriliţa vine cu prognoze sumbre privind evoluţia valului patru al pandemiei. Potrivit şefului Executivului, dacă autorităţile nu vor impune măsuri dure, şcoala ar putea deveni un adevărat focar de infecţii, copiii transformându-se în vectori de transmitere a virusului de la profesorii infectaţi la părinţi şi bunici.

„Testele gratis sunt necesare atunci când nu există vaccinare gratis, nu există alte politici ale statului care ar putea opri valul pandemic. Acum ne confruntăm cu un nou val de infectări cauzat de tulpina Delta, nivelul de infectare este mult mai mare. Ne aşteaptă un număr mare de infectări la sfârşitul lunii octombrie, prognozele sunt de peste 3000 de îmbolnăviri pe zi. Încercăm să trecem prin acest val fără ca să sacrificăm sănătatea copiilor, fără ca să compromitem procesul de studii”, a spus în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.  

Premierul spune că statul nu intenţionează să asigure testarea gratuită a angajaţilor din domeniul educaţiei, atât timp cât există posibilitatea vaccinării gratuite.

„Profesorii sunt liberi să se vaccineze gratuit. Libertatea profesorilor se termină atunci când începe dreptul copiilor la un mediu sigur de învăţare. Ştiind că aceşti profesori vor fi în spaţii închise, cu copii care nu se pot vaccina, şi aceşti copii pleacă acasă unde interacţionează cu bunicii, cu persoane cu comorbidităţi, este de bun simţ să introducem anumite reguli care să protejeze copiii şi familiile lor”, a spus Natalia Gavriliţa.

Premierul Gavriliţa spune că după experienţa concertului Summer Fest la care au participat mii de persoane, ignorând toate normele epidemiologice, autorităţile vor veni cu noi restricţii.

„Afară acest virus se răspândeşte mai puţin şi probabilitatea de infectare este mai mică. Am avut angajaţi ai Ministerului de Interne şi la Ziua Independenţei şi la Summer Fest care impun purtarea măştii, dar imediat cum pleacă poliţistul oamenii îşi scot masca. Asta înseamnă că noi vom veni cu restricţii adiţionale”, a mai spus premierul.

Potrivit unei decizii a CNESP, începând cu 1 septembrie, angajaţii nevaccinaţi din sistemul educaţional sunt obligaţi să facă pe cont propriu testele anti-COVID-19 o dată la 14 zile. Astfel, autorităţile speră să încurajeze vaccinarea angajaţilor din sistem până la o rată de 95% în fiecare instituţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite