Produsele se vor scumpi, iar PIB-ul va scădea în cazul aderării Republicii Moldova la spaţiul euroasiatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Moldova va renunţa la aspiraţiile europene şi se va reorienta spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan efectele social-economice vor fi mai degrabă negative, susţin experţii.

„Aderarea la această structură va dura mulţi ani, iar rezultatul va fi o majorare a tarifelor vamale. În condiţiile în care circa 70% din importuri provin din alte state decât cele trei ţări-membre ale uniunii vamale, vor creşte semnificativ preţurile“, consideră economistul Alexandru Fala.

Majorarea preţurilor va fi resimţită, în primul rând, de populaţie. „Printre produsele care s-ar putea scumpi sunt medicamentele. E uşor de presupus cum vor reacţiona oamenii la aşa ceva. În acelaşi timp, chiar şi o eventuală ieftinire a gazelor ruseşti nu va putea compensa pierderile economice“, adaugă specialistul.

Totuşi, Moscova are şi alte pârghii de a influenţa autorităţile moldovene privind orientarea spre est sau Vest. Una dintre acestea este migraţia. În prezent, peste 60% din banii trimişi acasă de moldovenii care muncesc peste hotare vin din Federaţia Rusă.

„Introducerea unor restricţii pentru moldoveni pe piaţa muncii din Rusia va avea efecte foarte dureroase pentru Republica Moldova“, spune Alexandru Fala.

„Ar fi bine ca Rusia să mai organizeze o Olimpiadă, precum cea de la Soci, ca moldovenii să aibă unde lucra şi câştiga bani“, a declarat anterior mai în glumă, mai în serios şi vicepremierul Valeriu Lazăr, constatând astfel importanţa acestei ţări.

Economiştii de la Centrul Expert-Grup au anul trecut calculat că integrarea economică a Moldovei în UE, prin crearea Zonei de Liber Schimb, va duce la o scădere a preţurilor şi o creştere anuală a Produsului Intern Brut de 6,4%. În schimb, aderarea ţării la Uniunea Vamală va provoca o scădere a PIB-ului cu peste 13%. În cazul unei reduceri de 30% oferită de Rusia la preţul gazelor, PIB-ul se va diminua cu 10%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite