Procurorul general propune ca dosarul „furtul miliardului” să fie examinat de judecători specializaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a venit cu iniţiativa instituirii completelor de judecători, specializaţi în examinarea dosarelor care vizează furtul miliardului” şi a celor conexe. Despre această iniţiativă, Alexandr Stoianoglo a sesizat deja Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, care urmează să examineze subiectul şi să adopte o decizie în acest sens.

Iniţiativa prevede crearea completelor la nivelul Judecătoriei mun. Chişinău (sediile Ciocana şi Buiucani) şi Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău, cu desemnarea judecătorilor specializaţi în soluţionarea acestor categorii de dosare.

În mod special, potrivit procurorului general, implementarea respectivului proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanţelor de mai bine de 5 ani. 

„Societatea deja de mult timp aşteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului şi trebuie să intervenim ca lucrurile să se mişte, iar cei vinovaţi sa-şi primească pedepsele”, a menţionat Alexandr Stoianoglo.

În opinia lui, o asemenea stare de lucruri este de actualitate mai ales acum, când Procuratura Anticoruţie şi PCCOCS au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupţie şi conexe fenomenului, care sunt parte integrantă a dosarului penal, generic numit ”furtul miliardului”. Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent şi într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializaţi.

Acest dosar complex este de o rezonanţă social sporită, cu impact major asupra bugetului ţării şi în care figuranţii sunt actuali sau foşti înalţi demnitari de stat. Republica Moldova nu îşi poate permite experienţe şi instruiri în legătură cu aceste dosare, motiv pentru care, în soluţionarea lor urmează a fi implicaţi cei mai bine instruiţi ofiţeri de urmărire penală, procurori şi judecători.

O altă latură sensibilă a acestor dosare ţine de felul în care va avea loc gestionarea examinării judiciare a acestor dosare, or, asigurarea continuităţii judecării va constitui criterii atât de eficienţă, cât şi de rezultat.

„Având experienţa specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane, credem că specializarea judecătorilor şi în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea şi va fortifica institutul precedentului judiciar”, a mai spus Stoianoglo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite