Procuratura marchează 25 de ani de la creare. Candu: Vrem dreptate şi schimbări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a face faţă presiunilor politice, procuratura trebuie să fie consecventă în abordări şi să meargă pas cu pas în reformarea instituţiei. Declaraţia a fost făcută de procurorul general, Eduard Harunjen, în cadrul conferinţei internaţionale dedicate aniversării a 25-a de la crearea Procuraturii Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte reforma domeniului, Eduard Harunjen, a spus că mai sunt aspecte ce ţin de implementarea cadrului normativ intern. 

„Urmează să trecem la implementarea celui mai important aspect – schimbările de mentalitate şi percepţie, să fim consecvenţi în abordări”, a declarat procurorul general.

Prezent la eveniment, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că reforma este resimţită de înalţi demnitari, vameşi, poliţişti, judecători – cercetaţi şi condamnaţi în cazuri de corupţie. 

„Sunt convins că normele legale adoptate în ultimul an, cât şi acţiunile eficiente ale procurorilor anticorupţie au avut un rol important în creşterea rezistenţei şi intoleranţei faţă de corupţie. În acelaşi timp, a crescut gradul de disconfort pentru corupţia din Republica Moldova”, a declarat şeful legislativului.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că procurorii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile în mod imparţial şi obiectiv, să repsecte şi să protejeze drepturile omului, potrivit tratatelor internaţionale la care Moldova este parte. „În pofida realizărilor legislative vizibile în sectorul justiţiei, există aspecte care necesită îmbunătăţire evidentă. Aici se înscriu condiţiile de detenţie şi dreptul la şedinţe publice, care trebuie să fie respectate”, a declarat ambasadorul UE. Cea mai bună modalitate de a câştiga încrederea societăţii este ca Procuratura să fie cât mai transparentă posibil, a mai spus Pirkka Tapiola, subliniind că UE este gata să susţină Republica Moldova în acest proces, în special să-i acorde asistenţă tehnică.

În cadrul ceremoniei oficiale au fost decoraţi 46 de procurori pentru merite deosebite în activitate, pentru succese remarcabile, pentru prestaţia pe care au adus-o Procuraturii timp de câteva decenii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite