Procuratura a început urmărirea penală pe numele judecătorului care în 2010 l-a eliberat pe Vitalie Proca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat marţi, 11 octombrie, demersul procurorilor de a-l lipsi de imunitate şi a începe urmărirea penală pe numele judecătorului care l-a eliberat pe Vitalie Proca, stabilindu-se că magistratul a aplicat atunci legea în mod ilegal.

Este vorba despre un judecător de instrucţie din cadrul Judecătoriei Rezina, el este învinuit de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, legată de învinuirea de săvîrşirea unor infracţiuni deosebit de grave şi excepţional de grave şi soldată cu urmări grave.

În anul 2010, magistratul a aplicat în mod ilegal prevederile cu privire la amnistie şi a redus pedeapsa interlopului proca cu trei ani, cinci luni şi patru zile. Asta în timp ce Vitalie Proca fusese condamnat pentru infracţiuni excepţional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezenţa unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane.

Tot în 2010, acelaşi judecător l-a elibererat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe interlop, pe termenul neexecutat de patru ani, o lună şi 18 zile, cu stabilirea obligaţiunilor prevăzute de normele codului de executare.

După eliberarea nefondata a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-şi ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul altor state.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite