Prioritatea lui George Balan: Relansarea platformelor de comunicare Chişinău-Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Relansarea platformelor de comunicare în formatul 1+1 şi 5+2 pentru reglementare transnistreană, dar şi comunicarea în grupurile de lucru reprezintă prioritatea de bază a vicepremierului pentru reintegrare, George Balan. Oficialul a spus în cadrul unei întâlniri cu presa, organizată de Asociaţia Promo-LEX, că foarte curând urmează să se întâlnească cu negociatorul-şef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatenco, transmite IPN.

George Balan a specificat că la începutul lunii aprilie în Moldova vor veni în vizită reprezentanţii formatului 3+2, adică mediatorii şi observatorii din cadrul procesului de reglementare transnistreană. Aceştia vor lansa oficial invitaţia către Tiraspol şi Chişinău să se aşeze la masa de negocieri în formatul 5+2, care stagnează din 2014. În luna iunie, este preconizată o conferinţă de consolidare a încrederii, organizată de Preşedinţia OSCE, care e deţinută de Germania. Cât ţine de o eventuală întâlnire între premierul Pavel Filip şi liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk, George Balan a menţionat că nu se preconizează aşa ceva şi că el are toată libertate de a negocia în numele Guvernului.

Vicepremierul pentru reintegrare a subliniat că autorităţile constituţionale în continuare se vor conduce în acţiunile lor de principiul apărării drepturilor cetăţenilor din regiunea transnistreană. Totodată, oficialul optează doar pentru acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene şi exclude orice discuţii despre o eventuală federalizare a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor cu jurnaliştii, directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a solicitat ca autorităţile să întreprindă mai multe acţiuni pentru apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. De asemenea, acesta a propus crearea unor centre de plasament speciale pentru persoanele interndeplasate, mai exact cele care au fost nevoite să se refugieze de pe malul stâng al Nistrului pe cel drept, şi care rămân fără susţinere, adăpost şi câştiguri.

Ion Manole a accentuat că în regiunea transnistreană practic nu există societate civilă, iar cea care există nu poate ajuta oamenii. În acelaşi timp, administraţia regiunii a interzis deplasarea membrilor Promo-LEX pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale ceea ce nu mai permite monitorizarea situaţiei din regiune de către societatea civilă din dreapta Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite