Primul transplant hepatic din Republica Moldova s-a încheiat cu succes. Pacienta ar putea fi externată peste o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia chirurgicală de transplant hepatic a durat circa şase ore.
Intervenţia chirurgicală de transplant hepatic a durat circa şase ore.

Femeia operată, în vârstă de 53 de ani, din Hânceşti, se află acum sub supravegherea medicilor de la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican. Fiul acesteia, care i-a donat o bucată de ficat, va fi externat săptămâna viitoare.

Prima operaţie de transplant hepatic efectuată în Republica Moldova s-a încheiat ieri, în jurul orei 18.00, după ce unei femei în vârstă de 53 de ani, din Hânceşti, bolnavă de ciroză hepatică, i-a fost implantată o bucată de ficat donată de către fiul ei.

Intervenţia chirurgicală a fost desfăşurată de o echip de opt medici coordonată de către şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din incinta spitalului Fundeni din Bucureşti, medicul Irinel Popescu.

Potrivit chirurgului Vladimir Hotineanu, care a făcut parte din această echipă medicală, operaţia a decurs fără probleme, relevă Info-Prim Neo.

Atât femeia operată, cât şi fiul ei se află în continuare sub supravegherea medicilor de la secţia de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Republican. În cazul în care nu vor apărea complicaţii, durata perioadei de recuperare ar putea fi de circa o lună. Pe de altă parte, donatorul ar putea fi externat săptămâna viitoare.

Costurile de aproximativ 50.000 de euro implicate de această intervenţie chirurgicală au fost suportate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Agenţia de Transplant îşi propune să desfăşoare câte 10 operaţii de transplant hepatic anual, în Republica Moldova.

„Avem nevoie de un plan susţinut pentru operaţiile de transplant hepatic, făcut de Agenţia de Transplant. Altfel, Compania Naţională de Asigurări în Medicină nu va putea suporta cheltuielile unui program extins pentru astfel de intervenţii“, a spus Vladimir Hotineanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite