Primarul Dorin Chirtoacă a recunoscut indirect că licitaţia pentru procurarea autobuzelor ar fi cu „dedicaţie“. „Topală nu e nici pe departe finanţatorul PL“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că un consilier municipal ar fi cumpărat autobuzele după ce-a aflat că Primăria intenţionează să renunţe la transportul de maxi-taxi.

Invitat la o emisiune de la Publika TV, edilul i-a răspuns, în direct, unui şofer de maxi-taxi, care l-a acuzat că prin acţiunea de eliminare a microbuzelor de pe rutele urbane din Chişinău, ar face lobby pentru un consilier al Partidului Liberal, care a cumpărat peste 50 de autobuze pe care vrea să exploateze în transportul public din Capitală. Dorin Chirtoacă i-a spus şoferului că respectivul consilier ar fi cumpărat autobuzele după ce-a aflat că Primăria intenţionează să renunţe la transportul de maxi-taxi. 

Totodată, primarul a dat asigurări că urmează să fie examinate cazurile şoferilor care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti creditele bancare sau au o situaţie socială precară şi cărora le va propune să presteze servicii de transport pe alte rute.

Ieri, administratorul rutei de maxi-taxi 110, Mihai Reus, a declarat pentru „Adevărul“ că ar fi vorba despre consilierul municipal Iurie Topală, care a achiziţionat mai multe autobuze şi care ar fi unul dintre apropiaţii primarului Dorin Chirtoacă, care l-ar favoriza prin licitaţia anunţată.

Omul de afaceri Iurie Topală a fost unul dintre principalii finanţatori ai PL în campania pentru alegerile locale din 2011. În acea vară a fost ales consilier local, după ce reuşise în 2008, prin intermediul Ruta-Prim SRL, pe care o conduce, să pună pe linia 122 mai multe autobuze. În 2008 a fost lăudat de primarul Dorin Chirtoacă, cel care mai târziu i-a devenit şi şef de partid, pentru faptul că a înlocuit microbuzele cu alte mijloace de transport, mai moderne şi cu o capacitate mai mare.

Ruta-Prim deţine mai multe rute de microbuz şi autobuz, urbane şi interurbane. În timpul campaniei electorale din 2011, Igor Dodon a acuzat că la Primăria Chişinău ar fi fost creată, prin intermediul acestei firme, o schemă frauduloasă de vindere a rutelor de transport.

Într-un alt interviu, la Europa Liberă, edilul-şef a negat că Iurie Topală ar fi unul dintre finanţatorii PL, dar a recunoscut că acesta a cumpărat maşinile din timp şi aşteaptă licitaţia.

„În primul rând, Iurie Topală nu e nici pe departe, niciun fel de finanţator al PL, în al doilea rând, dânsul este implicat în activitatea de transport până a deveni membru al Partidului Liberal, rutele pe care le-a avut şi le are în Chişinău, le-a primit până am devenit eu primar al Chişinăului şi i-am adus la cunoştinţă că în momentul în care intră în partid nu va avea favoruri de pe urma activităţii sale. Acum şi el nimereşte sub această foarfecă care vine din partea Primăriei. Că a procurat unităţi de transport acum trei sau patru ani şi le ţine undeva, într-o parcare, omul îşi vede de activitatea pe care a avut-o dintotdeauna. De ce ar trebui noi acum să-i interzicem activitatea respectivă? Parcul urban de autobuze urmează să procure autobuze, dacă o să le procure şi de la dumnealui şi de la alţii e problema parcului, dar cum altfel să mergem înainte, cum să dezvoltăm oraşul dacă vom căuta acuzaţii şi vom lansa acuzaţii nefondate?”

Licitaţie aranjată de edili pentru rutele urbane din Chişinău

Primarul Dorin Chirtoacă a anunţat că, de pe 1 septembrie, în locul rutelor de maxi-taxi vor fi puse în funcţiune 70 de autobuze care vor circula prin centrul Chişinăului. „50 de troleibuze noi şi încă 70 de autobuze vor rezolva problema transportului în comun pentru totdeauna. Oamenii vor sta mai înghesuiţi în vehiculele de mare capacitate, dar transportul public este aglomerat peste tot în lume“, a declarat ieri primarul Capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite