Primarul Chișinăului, după ce SUA a declarat că partidul său are sprijinul Kremlinului: Vor să îmi închidă gura

0
Publicat:

Ion Ceban neagă că Mișcarea Alternativa Națională are sprijinul Rusiei și este o armă politică împotriva Executivului, amenințând un alt partid, PAS, cu datul în judecată, pentru că ar fi exagerat poziția SUA pe temă.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook FOTO Arhivă
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook FOTO Arhivă

,,Am văzut declarațiile interpretate de ieri care sunt neadevărate și au mai fost și preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare în adresa mea. Vor să îmi închidă gura. De astăzi vom precauta oficial servicii juridice pentru a-i ataca în instanța de judecată pe cei de la guvernare și media care distribuie mesajele false cu scop de denigrare a imaginii mele, colegilor dar și a primăriei. Mint cu nemiluita, plus mai cheltuie bani enormi ca să fie promovate aceste mesaje false”, a declarat Ion Ceban. 

Declarația a fost făcută, în contextul în care Departamentul Trezoreriei al SUA a publicat recent detalii despre partidul pro-rus ,,Mișcarea Alternativa Națională”, fondat în acest an de Ion Ceban. 

,,Deși eforturile sale de influențare a alegerilor din 2020 și 2021 din Republica Moldova au eșuat, Kremlinul își continuă eforturile pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Aceste eforturi de influențare sunt strâns coordonate cu utilizarea de către Moscova a resurselor energetice ca armă politică împotriva Guvernului Republicii Moldova. Ca parte a încercărilor sale de a submina Guvernul, echipa lui Gudilin a planificat angajarea unei echipe permanente pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a cooperat cu un administrator al Internet Research Agency, care face obiectul sancțiunilor SUA, pentru a înființa această „fabrică de troli”, se arată în documentul reprezentanților Statelor Unite ale Americii.

Acuzații ale șefei Guvernului

Ulterior, prim-ministra, Natalia Gavrilița, care este și prim-vicepreședintă PAS, a declarat că: ,, Pe lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar în timpul campaniilor electorale. Ajutor, care fură, de fapt, ajutorul veridic al cetățenilor”. 

A comentat informațiile reprezentanților SUA și alt lider al unui partid pro-rus din țara vecină. Este vorba de Ilan Șor, cercetat penal în dosarul fraudei bancare, și fugit în Israel. A reacționat, ca de obicei, prin intermediul unei înregistrări video publicate pe pagina sa de Facebook, și chiar a făcut haz de necaz. 

,, Aplicarea sancțiunilor în cazul meu a soluționat toate problemele. Acum, va fi mereu lumină, iar un KW va costa mai puțin de un leu, un metru cub de gaz - în general va fi 30 de bani. Nu mai avem probleme cu șomajul și economia și pensia a ajuns la 2000 de euro. Dar dacă serios, aplicarea acestor sancțiuni este o victorie mare, pentru că Maia s-a speriat foarte mult de proteste și a înțeles că orele și zilele sale sunt numărate”, a spus Ilan Șor. 

Apoi, politicianul fugar a venit cu acuzații la adresa ambasadorului SUA la Chișinău și a precizat că sancțiunile nu-l sperie. Iar în America nu are conturi bancare și nici nu are timp să o viziteze.  „Domnul ambasador, o să vă dezamăgesc, pentru populația Republicii Moldova, nu sunteți profesor, ci un oaspete. Iată, de ce discursul dumneavoastră o calificăm drept intervenție în treburile interne ale Republicii Moldova și, din câte știu, dumneavoastră ca și șef al misiunii diplomatice nu aveți acest drept. Vă rugăm, să fiți un oaspete bun și nu vă băgați în lucrurile proprietarilor”, a mai spus acesta. 

Sancțiuni pentru oligarhi

Miercuri seara, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a anunțat că doi oligarhi din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și câteva entități și persoane asociate acestora se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu doar strategia secretă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat , Brian E. Nelson, subsecretar al Departamentului Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare.

Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei, au mai precizat reprezentanții SUA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite