Prestanţa subţire cu cheltuială se ţine: medici cu funcţii de la stat şi onorarii part-time la clinicile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bună parte dintre medicii lucrează part-time la clinicile private, fără să renunţe la funcţiile deţinute în spitalele publice. Foto: Tudor Iovu
O bună parte dintre medicii lucrează part-time la clinicile private, fără să renunţe la funcţiile deţinute în spitalele publice. Foto: Tudor Iovu

Mai mulţi medici preferă să-şi păstreze funcţiile din instituţiile sanitare publice, deşi îşi rotunjesc veniturile în clinicile particulare. Legea nu le interzice.

Pacienţii care-şi permit se pot trata în clinicile particulare. Pentru ceilalţi, spitalele de stat rămân singura opţiune. Totuşi, mulţi sunt trimişi la privat pentru analize sau tratamente. „În iarnă, am fost la Centrul Mamei şi Copilului pentru nişte analize, însă medicul mi-a dat îndreptare să le fac la Extramed. Până la urmă, am mers în altă parte“, povesteşte Tamara Ţapu, economistă.

„În centrele private, nu aştepţi atât de mult ca la policlinică. Plăţile sunt la vedere şi asistentele sunt mai atente cu tine“, afirmă Oleg Mariuţă, funcţionar.

Pentru medicii bugetari, al doilea job este o sursă de venit atractivă. „Profesional suntem aici, la spitalele de stat. Material, e mai avantajos la privat. Fără această colaborare, n-aş putea participa la congresele din România. Doar pentru o deplasare plătesc cam 500 de euro“, explică Nicolae Buracovschi, otorinolaringolog la Spitalul Clinic Republican, care lucrează part-time şi la centrul Galaxia.

„Profesional suntem aici, la spitalele de stat. Material, e mai avantajos la privat“ - Nicolae Buracovschi, otorinolaringolog

Doctorul spune că în clinica particulară vin mai ales moldovenii care se întorc din străinătate şi vor să fie operaţi urgent. „De multe ori, chiar le recomandăm pacienţilor pe care-i primim la privat să meargă la Spitalul Republican. E vorba de tratamente mai lungi de zece zile“, susţine medicul. 

„După ce termin programul de la Centrul Republican de Diagnosticare, lucrez la Petrumed. Pacientul nu vine cu o singură patologie. Îi recomand ce să facă în fiecare caz şi apoi el decide unde vrea să meargă pentru tratament“, spune şi endoscopistul Ion Chiriac.

Prins cu ocaua mică

Pe de altă parte, directorul Centrului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan, neagă că ar lucra şi la o maternitate privată. „Lucrez doar aici, la Institutul Mamei şi Copilului. Pacienţii nu pot fi trimişi în clinicile private decât la solicitarea lor expres“, ne-a declarat ginecologul. Ulterior, am sunat la centrul medical Extramed, unde, contrar celor spuse de el, ni s-a propus o consultaţie la medicul Gaţcan de la ora 18.00.

„Nu e un fapt ilicit, cât e o chestiune de încălcare a normelor de moralitate“ - Andrei Mecineanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate

„Este un subiect sensibil. Legislaţia prevede activitatea prin cumul a medicilor, cu excepţia conducătorilor instituţiilor publice“, precizează deputatul Valentina Stratan, coordonator ştiinţific la Institutul Oncologic.
Nici atunci când îşi redirecţionează pacienţii de la stat la spital doctorii nu încalcă legea. „Totuşi, este o încălcare a normelor de moralitate“, constată Andrei Mecineanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

„Codul Muncii prevede lucrul prin cumul. Nu ţinem o evidenţă a medicilor care lucrează şi la stat, şi la privat. Oficial la minister n-am primit plângeri de la pacienţi“, susţine şi Alexandru Holostenco, şeful Direcţiei de personal a Ministerului Sănătăţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite