Ursula von der Leyen: Mulțumesc României pentru solidaritatea cu Rep. Moldova în criza energetică

0
Publicat:

Șefa Comisiei Europene i-a mulţumit premierului Nicolae Ciucă pentru solidaritatea României cu Republica Moldova în criza energetică și a reiterat sprijinul instituției pentru aderarea la Schengen.

Nicolae Ciucă și Ursula von der Leyen FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă și Ursula von der Leyen FOTO gov.ro

Am discutat despre eforturile României de integrare în Spaţiul Schengen, pe care Comisia Europeană le susţine integral. Am mulţumit României pentru solidaritatea ei cu Republica Moldova în criza energetică. Aceasta este calea europeană", a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter, după întrevederea cu Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul României a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.

Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul.

Ciucă a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Aspecte de negociat în PNRR

Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței.

Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

Sprijin pentru Chișinău și Kiev

Ciucă a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor de roaming.

Premierul a reiterat angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacție recunoașterea de către președinta Comisiei Europene a eforturilor autorităților si cetățenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaților din Ucraina, respectiv susținerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri