Presa din Republica Moldova rămâne „parţial liberă“, potrivit Freedom House

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova ocupă locul 112 din 197 de ţări în clasamentul internaţional al libertăţii presei pentru 2014, realizat de Freedom House, fiind „parţial liberă“.

Potrivit raportului, libertatea presei în Moldova este la acelaşi nivel ca în Liban şi Tunisia, iar imediat după ţara noastră în clasament se situează Bangladesh, Columbia şi Fiji.

Ţările vecine, România şi Ucraina, s-au poziţionat pe locul 84 şi, respectiv, 139. federaţia Rusă se menţine pe locul 176. Georgia şi Moldova sunt singurele două ţări eurasiatice în care mass-media a fost evaluată ca fiind „parţial liberă“, concluzionează raportul.

Ţările cu cel mai înalt indice de libertate a presei sunt Suedia, Norvegia şi Olanda, iar la coada clasamentului s-au situat Uzbekistan, Turkmenistan şi Coreea de Nord.

Doar o persoană din şapte trăiesc într-o ţară cu o presă „liberă“.  Libertatea presei la nivel mondial a căzut la cel mai jos nivel timp de peste un deceniu, în conformitate cu ultima edţie a sondajului Freedom House.

Scăderea a fost determinată în mare parte de regresul major în mai multe state din Orientul Mijlociu, inclusiv în Egipt, Libia şi Iordania, eşecuri marcate în Turcia, Ucraina, şi un număr de ţări din Africa de Est, şi deteriorarea mediului mass-media relativ deschis din Statele Unite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite