Premierul Filip cere eliminarea haosului de pe piaţa medicamentelor: Tratamentul a devenit mai costisitor

0
0
Pavel Filip cere eliminarea haosului de pe piaţa medicamentelor FOTO: Alexandru Tarlev
Pavel Filip cere eliminarea haosului de pe piaţa medicamentelor FOTO: Alexandru Tarlev

Prim-ministrul Pavel Filip optează pentru o nouă abordare a problemei preţurilor la medicamente, menţionând că este important nu doar preţul propriu-zis al unui medicament sau altul, ci costul în întregime al tratamentului de care au nevoie bolnavii, transmite IPN.

Premierul a informat, în şedinţa Guvernului de miercuri, 10 februarie, că a avut recent trei întâlniri în format diferit cu reprezentanţii sectorului farmaceutic şi instituţiilor de stat responsabile. „Am dorit să înţeleg mai bine care este situaţia pe piaţa medicamentelor, de la formarea preţurilor până la problemele din acest sector. Vreau să vă spun că haosul este destul de mare. Există şi cauze obiective, legate de efectul negativ al cursului valutar asupra preţului medicamentelor, care a dus la eliminarea unor medicamente importante de pe piaţă”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a declarat că a venit timpul unei alte abordări decât costul anumitor medicamente. „Cred că până la urmă e timpul să avem o altă abordare, nu cât costă o pastilă sau o fiolă, dar cât ne costă tratamentul integral. Sunt sigur că în urma acestor discuţii se va cristaliza un echilibru, astfel încât în piaţa medicamentelor să avem toate medicamentele necesare şi acestea să fie de bună calitate, dar şi accesibile pentru cetăţeni. Acesta, de fapt, şi a fost rostul acestor discuţii, pentru că în piaţă sunt foarte multe medicamente mai puţin eficiente, de aceea şi spuneam, câteodată, costul tratamentului este mult mai mare”, a precizat Pavel Filip.

Premierul a cerut ca un grup de lucru să pregătească o strategie cu acţiuni concrete şi rapide în acest sens pentru sectorul farmaceutic.

„Aici e nevoie de o analiză mai complexă şi de o armonizare a ideilor între reprezentanţii sectorului farmaceutic şi responsabilii statului din acest domeniu. Dar sigur că e important să se înţeleagă că, în perioada grea pe care o traversăm, nu se pot face profituri mari, totul trebuie adaptat la posibilităţile actuale ale populaţiei. De aceasta vreau să solicit colegilor implicaţi în acest exerciţiu, timp de o săptămână, să pregătiţi un plan de acţiuni concrete şi rapide pentru acest sector, astfel încât, pe o parte, să avem garanţia că preţurile care se plătesc la medicamente sunt unele corecte şi, pe de altă parte, să avem garanţia că nu sunt profituri exagerate. Acest plan de acţiuni urmează să-l discutăm împreună cu colegii aşa cum am convenit şi mai înainte, astfel încât toţi jucătorii din piaţa medicamentului să aibă şi beneficii le sale, dar şi o atitudine foarte şi foarte echilibrată”, a menţionat Pavel Filip.

Menţionăm că mai multe tipuri de medicamente s-au scumpit esenţial de la începutul anului curent. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri