Premierul de la Chișinău asigură că reglementarea conflictului transnistrean va avea loc pe cale pașnică

0
Publicat:

Dorin Recean a dat asigurări că reglementarea conflictului transnistrean va avea loc pe cale pașnică, iar procesul are loc deja, declarație făcută în timpul conferinței de presă susținută împreună cu Nicolae-Ionel Ciucă aflat în prima vizită la Chișinău. 

Recean și Ciucă au avut o întrevedere la Chișinău. FOTO: Gov.md
Recean și Ciucă au avut o întrevedere la Chișinău. FOTO: Gov.md

,,Republica Moldova a afirmat și asta va face: reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice, acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului are deja un comerț foarte dezvoltat cu Uniunea Europeană, acest trend va fi accentuat și nu există o agendă contrapusă, Uniunea Europeană vs reglementarea conflictului transnistrean. Ele se întâmplă”, a menționat șeful Cabinetului de miniștri din Republica Moldova. 

Iar Nicolae-Ionel Ciucă a spus că reglementarea conflictului transnistrean trebuie efectuată într-un mod în care să nu afecteze demersul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

,,Este nevoie de dialog și soluționarea acestuia trebuie să se facă absolut pe cale pașnică, în conformitate cu pașii care s-au realizat deja în formatul 5+2. Sigur de aici încolo trebuie să continue și să vină cu soluții concrete, pentru că nu trebuie să fie impietat în niciun fel demersul de aderare, de soluționare a acestui conflict”, a afirmat prim-ministrul României. 

,,Atacuri hibride fără precedent” la adresa Republicii Moldova

Totodată, Dorin Recean a vorbit și despre atacurile hibride la care este supusă țara sa, menționând că sunt fără precedent, dar instituțiile statului sunt pregătite să le facă față. 

,,Republica Moldova face față unor atacuri hibride fără precedent, dar am să accentuez, face față și va continua să asigure pace și stabilitate. Spuneam și anterior, instituțiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare indiferent cum ea poate să fie concepută și de asta încurajăm societatea, și mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economică, socială”, a declarat Dorin Recean.

,,La rândul meu vreau să apreciez profesionalismul pe care instituțiile statului le-au arătat în abordarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova”, a adăugat Nicolae-Ionel Ciucă. 

Prima vizită la Chișinău a premierului român

Aflat în prima sa vizită oficială la Chișinău, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu, subliniind ,,angajamentul total al României în susținerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât și pentru consolidarea situații economice și menținerea stabilității și a securității în fața provocărilor hibride la care este supusă”.

De asemenea, premierul român a anunțat ,,deblocarea primei părți de 25 milioane euro” a programului de sprijin, de 100 de milioane de euro, finanțat de Guvernul României. 

Tot la Chișinău, Nicolae-Ionel Ciucă se va întâlni și cu președintele Parlamentului Igor Grosu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite