Premieră! Un fost ministru condamnat în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc. FOTO: radiochisinau.md
Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc. FOTO: radiochisinau.md

Ministrul de Interne din perioada guvernării comuniste, Gheorghe Papuc, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie. Acesta a fost învinuit de neglijenţă în serviciu, care a condus la moartea tânărului Valeriu Boboc.

Fostul comisar general de poliţie, Vladimir Botnari, a fost condamnat sub acelaşi cap de acuzaţie la doi ani de puşcărie, cu suspendare.

Atât Gheorghe Papuc, cât şi Vladimir Botnari au declarat în repetate rânduri că ei sunt nevinovaţi şi că dosarele penale au fost deschise pe motive politice. Dosarul intentat pentru evenimentele din 7 şi 8 aprilie a fost remis în judecată la începutul lunii martie 2010. 

Pe 29 decembrie 2011 Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari au fost achitaţi în dosarul în care erau învinuiţi de procurori de neglijenţă în serviciu. Decizia a fost pronunţată de către Judecătoria sectorului Centru. 

Decizia de astăzi a Curţii de Apel va fi citită integral pe 19 februarie 2015. Până atunci, Papuc va rămâne în libertate.

Prin decizia instanţei, Papuc şi Botnari au fost lipsiţi şi de gradele militare, dar şi de dreptul de a mai activa în sistem.

Papuc a fost implicat în mai multe scandaluri. În presa de la Chişinău s-a scris de mai multe ori că ministrul Papuc ar fi implicat şi în dosarul „Heroina”. La 20 martie 2008, doi colaboratori ai poliţiei rutiere au capturat la Chişinău 200 kg de heroină, a cărei valoare ar fi estimată pe piaţa neagră la circa 10 mil. de euro. Stupefiantele erau ascunse în saci cu fasole. Ministrul Afacerilor Interne, alături de alţi colaboratori, a fost audiat de Procuratura Generală în calitate de martor.

Mihail Murzac, avocatul lui Gheorghe Papuc, a declarat că decizia Curţii de Apel este ilegală şi o va ataca la Curtea Supremă de Justiţie.

Gheorghe Papuc a ocupat funcţia de ministru al Afacerilor Interne în perioada guvernării comuniştilor, din februarie 2002 până în martie 2008 şi din octombrie 2008 până în septembrie 2009. În perioada sovietică a fost ofiţer în cadrul trupelor de interne ale MAI al URSS. În 2002, Voronin l-a avansat pe Papuc în gradul de general-maior de poliţie, iar în 2005 - în gradul de general-locotenent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite