Poliţist condamnat în dosarul 7 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul Sergiu Galaniuc a fost condamnat în dosarul 7 aprilie 2009. Judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău l-au găsit vinovat de neglijență în serviciu, soldată cu urmări grave.

El a fost acuzat de procurori că, fiind șef al unității de gardă din Comisariatul sectorului Buiucani, a permis ca tinerii reținuți să fie maltratați și nu le-a acordat ajutor victimelor. Instanța l-a obligat să plătească o amendă de 10.000 de lei și i-a interzis să ocupe funcții publice timp de doi ani.

Galaniuc susține că e nevinovat și va contesta sentința. El spune că doar a escortat persoanele reținute în camerele de detenție, iar în perioada în care a fost de serviciu nimeni nu a fost maltratat.

„Tortură nu e doar atunci când lovești pe cineva, dar și atunci când vezi un om însângerat și nu chemi medicul sau atunci când nu-i permiți să meargă la veceu și nu-i dai o gură de apă", declară Veronica Mihailov, avocata unuia dintre tinerii bătuți și trecuți prin „coridorul morții" în Comisariatul Buiucani.

„Au fost ținuți toată noaptea pe hol în genunchi, cu fața la perete și cu mâinile în sus. Era imposibil să nu-i vadă", afirmă și Olesea Doronceanu, avocata unei fete.
Apărătorii cred, totuși, că polițistul este un țap ispășitor, fiind singura persoană cu funcții de răspundere din comisariat cercetată penal. „Procurorii trebuiau să înceapă cu cei de sus, fiindcă că nimeni n-a întreprins nimic fără acordul superiorilor", explică defensorul.

Anterior, Sergiu Galaniuc a fost declarat nevinovat de Judecătoria Buiucani. La 31 martie, alți doi inspectori de la Comisariatul sectorului Centru au fost achitați de prima instanță într-un dosar similar.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite