Platforma DA cere renegocierea contractului cu Gazprom şi demisia lui Andrei Spînu: S-a pierdut prea mult timp, iar soluţiile noastre au fost ignorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plîngău
Dinu Plîngău

Preşedintele interimar al Platformei DA, ex-deputatul Dinu Plîngău, solicită renegocierea contractului cu Gazprom şi demisia ministrului Indrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Recţia vine în contextul în care Republica Moldova va plăti mai mult pentru gazele naturale care vor fi livrate în luna ianuarie curent.

„În contextul crizei energetice, Platforma DA cu regret şi îngrijorare constată că contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere şi în detrimentul intereselor consumătorilor din ţara noastră sub mai multe aspecte. Reprezentanţii Guvernului Moldovei au demonstrat în cadrul negocierilor neglijenţă crasă pe fundalul afilierii întreprinderii MoldovaGaz concernului rus”, a scris Dinu Plîngău pe Facebook.

Potrivit fostului deputat, argumentul că Moldova a negociat un preţ mai mic decât cel de piaţă în condiţiile în care Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa, nu ţine, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120 %, pe când populaţia şi agenţi economici din regiunea separatistă achita pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decât restul Moldovei.

„Condiţiile achitării plăţii în avans şi posibilitatea deconectării Moldovei în 48 de ore de la livrarea gazelor în cazul neachitării la timp sunt absolut discriminatorii în contextul creşterii esenţiale şi bruşte a preţului de furnizare a gazelor şi nu ar trebuie să fie acceptate de partea moldavă în asemenea formulă. Prin urmare, a fost extinsă şi aprofundată criza energetică în ţara noastră cu riscuri permanente a întreruperii livrărilor de gaze, creşterii tarifelor şi sustragerii suplimentare a miliardelor de lei din bugetul de stat în beneficiul Gazpromului. Astfel, este pusă în pericol iminent securitatea energetică şi social-economică a Moldovei”, a spus Plîngău.

În opinia lui, compensaţiile acordate pentru majorarea exorbitantă a facturilor la gaze sunt insuficiente pentru mai multe categorii de populaţie cu venituri mici. 

„Mecanismul de compensare, care a fost elaborat în mare grabă, prevede ajutor social egal pentru cei săraci şi cei bogaţi şi, totodată, neglijează absolut necesitatea susţinerii agenţilor economici, în special, întreprinderilor, care produc alimentele de prima necesitate”, a afirmat ex-deputatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite