Plahotniuc, alături de Candu şi Filip, la Bruxelles. Democraţii au prezentat partenerilor europeni proiectul privind interzicerea propagandei ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, a plecat marţi, 20 iunie, într-o vizită oficială la Bruxelles. Democratul a fost însoţit de premierul Filip şi speakerul Candu. Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, Plahotniuc a avut întrevederi cu mai mulţi lideri politici europeni, unde ar fi abordat subiecte ce ţin de relaţiile Republica Moldova - UE.

În cadrul întâlnirilor cu liderii grupului Alianţei Progresite a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Vlad Plahotniuc a dat asigurări că guvernarea de la Chişinău şi-a asumat reforme importante, care deja dau rezultate. 

„Guvernul Moldovei are toată susţinerea Partidului Democrat şi a coaliţiei majoritare în realizarea reformelor. Ne-am asumat cele mai dure reforme din 2009, iar faptul că schimbările spre bine deja dau roade a fost remarcat şi de Fondul Monetar Internaţional, şi de Uniunea Europeană. Aceasta demonstrează că guvernarea îşi respectă angajamentele faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii externi”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderii APSD au încurajat guvernarea de la Chişinău să continuie procesul de apropiere de Uniunea Europeană şi, totodată, au apreciat mult discuţia cu preşedintele PDM, conform comunicatului de presă.

„Este important să fim informaţi direct de către voi despre ceea ce se întâmplă în Moldova, deoarece unii aşa-zişi prieteni de-ai voştri prezintă aici informaţii care nu corespund realităţii. Noi înţelegem supărarea lor că nu sunt la guvernare”, a spus liderul grupului APSD, Gianni Pittela.

Un alt subiect discutat la Bruxelles a fost modificarea sistemului electoral ca parte a procesului de reformare a clasei politice. Vicepreşedintele grupului APSD, Knut Fleckenstein, a recomandat ca Parlamentul de la Chişinău să continuie dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. 

„Credem că aţi reacţionat calm şi cu înţelegere la avizul Comisiei de la Veneţia. Îndemnăm să începeti în curând noi consultări pe acest subiect”, a spus Knut Fleckenstein.

Preşedintele PDM le-a prezentat partenerilor europeni şi proiectul privind interzicerea propagandei ruseşti, evidenţiind faptul că aceasta „este o măsură vitală pentru securizarea spaţiului informaţional al Moldovei”. 

Iniţiativa a fost privită cu deschidere din partea liderilor politici din Parlamentul European, care au precizat că Uniunea Europeană nu doreşte ca Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chişinăul să-şi apere propriile interese. La final, s-a decis ca pe parcursul lunii iulie să fie organizat în Parlamentul European o dezbatere pe tema privind dezinformarea şi propaganda, pornind de la proiectul de lege propus de Partidul Democrat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite