Pirrka Tapiola: Relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău nu poate fi răsturnată foarte uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a afirmat marţi, 15 noiembrie, într-un interviu pentru Agerpres, că relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău este prea profundă încât să fie răsturnată sau destabilizată în urma alegerii în funcţia de preşedinte al ţării a lui Igor Dodon.

„Este o ţară foarte importantă pentru noi, un vecin de importanţă strategică. Ca şi în cazul Guvernului, am avut o abordare foarte clară: judecăm foarte mult relaţiile noastre pe baza faptelor. Avem Acordul de Asociere, care, cel puţin pe partea de comerţ, merge relativ bine. Ar putea merge şi mai bine. Avem o politică centrată foarte mult pe reforme reale, schimbare, transformare. Şi vom continua să lucrăm cu autorităţile Republicii Moldova pentru a promova şi a facilita reformele, în beneficiul cetăţenilor acestei ţări”, a subliniat Tapiola.

Oficialul european nu se arată îngrijorat de faptul că Igor Dodon are un discurs prorus şi îşi doreşte apropierea de Rusia.

„Suntem principalul partener economic şi principalul donator pentru această ţară. Aş spune că este oarecum de înţeles de ce ţările din această regiune vor să aibă relaţii bune cu toate direcţiile. Să fim sinceri: nu există nimic în Acordul de Asociere care să fi fost vreodată împotriva acestui lucru”, a declarat ambasadorul UE la Chişinău.

Pirkka Tapiola a mai spus că cele mai mari probleme cu care se confruntă Republica Moldova sunt legate de statul de drept, sistemul de justiţie şi corupţia endemică, ceea ce afectează atractivitatea pentru investitorii străini. În opinia sa, este nevoie de reforme reale şi succesul Moldovei ar însemna succesul relaţiei cu UE.

Diplomatul a mai declarat că rolul României în a ajuta Republica Moldova este esenţial, cele două ţări având legături istorice şi culturale foarte profunde. Mai mult, rolul României este extrem de important, ca parte a familiei europene. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite