Peste o sută de mii de moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile din 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Peste o sută de mii de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit datelor CEC, cei mai mulţi – circa 21.800 – sunt din Italia, în acest sens fiind indicate peste o mie de localităţi. Pe locul doi urmează Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu 16.183 de înregistrări. Iar Germania e pe locul trei, cu 14.147 de înregistrări, transmite IPN.

8.928 de persoane au indicat că vor vota în Franţa. Alţi 7.308 moldoveni au anunţat că îşi vor exercita dreptul la vot în Federaţia Rusă. Dintre aceştia, 2.401 au depus cereri în scris. Astfel, Rusia rămâne în continuare, ca şi la scrutinele precedente, statul cu cele mai multe cereri scrise pentru înregistrarea prealabilă.

Câte o persoană s-a înregistrat prealabil pentru alegeri în state ca Afghanistan, Andora, Antarctica, Arabia Saudită, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Coasta de Fildeş, Guineea, Hong Kong etc.

Înregistrarea prealabilă este un serviciu opţional prin care cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot pot să-şi anunţaţi intenţia de a vota într-o anumită localitate din străinătate. Scopul serviciului e de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara ţării.

În turul întâi al alegerilor prezidenţiale, din 1 noiembrie 2020, în secţiile de votare deschise peste hotare şi-au exercitat dreptul la vot peste 150 de mii de cetăţeni moldoveni, iar în turul doi, din 15 noiembrie, peste 263 de mii de moldoveni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite