Peste 5 milioane de litri de vin moldovenesc au fost exportate în Uniunea Europeană, în ultimele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile moldoveneşti au mare trecere în spaţiul comunitar.
Vinurile moldoveneşti au mare trecere în spaţiul comunitar.

Exporturile au fost efectuate în cadrul regimului comercial preferenţial stabilit de UE pentru agenţii economici moldoveni. Principalele ţări de destinaţie pentru vin, din spaţiul comunitar, sunt România, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia.

În primele trei luni ale acestui an, vinificatorii moldoveni au exportat în Uniunea Europeană 5,6 milioane de litri de vin, în baza celor 354 de autorizaţii de export eliberate de Camera de Licenţiere. Principalele ţări de destinaţie din spaţiul comunitar sunt România, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia, relevă trm.md

Conform Ministerului Economiei, această cantitate este echivalentă cu 22,4% din volumul total de 24 de milioane de litri de vin, stabilit de Uniunea Europeană în contextul regimului preferenţial unilateral Preferinţe Comerciale Autonome.

Pe locul secund în exporturile din primele trei luni ale anului, în Uniunea Europeană, se situează zahărul moldovenesc, cu 8.400 de tone, pentru care Camera de Licenţiere a emis 11 autorizaţii şi care a fost transportat cu precădere în România şi-n Polonia.

Cel mai mic număr de autorizaţii este de cinci şi au fost eliberate pentru scoaterea din ţară a circa 2.400 de tone de grâu, în Marea Britanie şi-n România.

Republica Moldova beneficiază de acest regim comercial preferenţial în spaţiul comunitar din 2008, când Uniunea Europeană le-a permis agenţilor economici moldoveni să exporte în această zonă peste 10.000 de poziţii tarifare, fără să plătească taxe vamale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite