Pavel Filip solicită măsuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile luni, 14 mai, să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în ţară a cărnii contaminate. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei şedinţe convocată de către prim-ministru în legătură cu apariţia unor noi focare ale bolii.

Potrivit informaţiilor prezentate, focare active au fost depistate recent în trei localităţi: satul Palanca, raionul Ştefan-Vodă, satul Beşchioz, raionul Ceadîr-Lunga şi satul Tvardiţa, raionul Taraclia. În ultimul caz au fost prelevate probe pentru a confirma prezenţa virusului şi impuse restricţii de mişcare a animalelor. 

Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a notificat structurile abilitate de nivel naţional şi internaţional despre apariţia focarelor. 

Totodată, au fost întreprinse  acţiuni pentru prevenireaextinderii maladiei. Printre acestea- instalarea filtrelor de dezinfectare a autoturismelor la intrarea în localităţi, a tomberoane speciale în toate punctele vamale din ţară, în care produsele de carne colectate de la cetăţeni sunt dezinfectate, iar apoi transmise pentru distrugere. 

De la începutul anului curent, la punctele de trecere a frontierei a fost preluată peste o tonă de produse de carne.

Şeful Executivului a solicitat autorităţilor cu atribuţii la frontieră să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi mobilizare şi să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a elimina posibilitatea introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor interzise. 

În acest sens, a fost accentuată importanţa informării populaţiei despre consecinţele răspândirii virusului şi interdicţia de a importa produse de carne.

„Luând în considerare că Moldova este o ţară mică, iar pesta porcină se răspândeşte foarte repede, aceasta poate avea consecinţe grave pentru economie. Virusul poate afecta industrii întregi- de la creşterea porcinelor până la cultivarea furajelor. Vreau să atragem o atenţie sporită acestui pericol, să încercăm să izolăm focarele şi să ne protejăm la maxim” , a conchis premierul.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul este periculos numai pentru animale şi nu ameninţă sănătatea oamenilor. Planul de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat în anul 2016.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite