Paul Goma a primit cetăţenia Republicii Moldova şi revine acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Goma este în exil la Paris din 1977
Paul Goma este în exil la Paris din 1977

Scriitorul şi disidentul politic Paul Goma a primit cetăţenia Republicii Moldova şi ar putea reveni la vară în Basarabia natală. Anunţul a fost făcut de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, care l-a înaintat anterior la Premiul Nobel pentru literatură.

Scriitorul basarabean Andrei Ţurcanu a spus că Paul Goma vine la Chişinău pentru a prelua conducerea Centrului de studiu al comunismului din Basarabia şi Bucovina, înfiinţat în această iarnă de Uniunea Scriitorilor din Moldova. Pentru început, instituţia urmează să stocheze arhiva pe care o deţine Paul Goma, iar ulterior să adune şi alte materiale scrise, audio şi video cu privire la comunismul din cele două provincii româneşti.

Centrul are nevoie de un sediu, iar familia Goma de o locuinţă, de aceea scriitorii au deschis două conturi bancare, în lei moldoveneşti şi în valută, şi îndeamnă oamenii de bună credinţă să facă donaţii. 

„Paul Goma merită să fie inclus în manualele şcolare, pentru că nici nu e pomenit, şi în curricula universităţilor, alături de Vladimir Beşleagă, Vasile Vasilache şi Ion Druţă. Ar fi o revenire nu doar fizică, dar şi spirituală“, a declarat Andrei Ţurcanu.

„Paul Goma nu a părăsit niciodată Basarabia, cel puţin prin scrierile sale. Nu există carte în care Basarabia să nu fie purtată pe palme. Mi se pare importantă această revenire, dar şi mai importantă implicarea lui în acest centru“, a adăugat prozatorul Emilian Galaicu-Păun. 

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, judeţul Orhei, Basarabia, Paul Goma este un cunoscut scriitor şi militant anticomunist roman, stabilit la Paris.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite